Горещи новини

Как да направим овощарска вар – рецепта и начин на ползване

Как да направим овощарска вар - рецепта и начин на ползване

Как да направим овощарска вар – варосването на плодните дръвчета е изключително важно мероприятие, което не трябва да пропускаме.

Ние задължително трябва да намажем стволовете на плодните дръвчета с вар през есента и пролетта. За целта правим варов разтвор/варово мляко и с него намазваме или напръскваме овошките.

Ползите от есенното варосване (белосване) са много, като най-важните са:

правим една здрава основа за следващата година
предпазваме кората на дърветата от напукване, което ще подпомогне вредителите да се скрият в напуканата кора
предпазваме до голяма степен гризачите да изядат кората
избиваме вече влезлите вредители под кората
правим овощните ни дръвчета да изглеждат естетически добре
удължаваме във времето периода на цъфтеж с 2-3 седмици, което може да бъде от изключителна важност за бъдещата реколта, поради намаляване на риска от слани

Варосването с овощарска вар е добре да се прави 2-3 пъти в годината.

По принцип самото варосване не прави на ствола и на ниските скелетни клони (от 1/3 до 1/2 от дължината им). Основното варосване е през есента, през октомври-ноември. Следващото варосване е пролетното – в края на февруари, началото на март. Възможно е да се направи и трето през лятото, като то не е наложително, но е желателно.

Необходимо е да се варосват както младите фиданки (над 2 годишна възраст), така и възрастните дървета. Високата концентрация на варта може да повреди кората, затова за младите дръвчета разтвора се прави двойно по-слаб. Ако обаче се притеснявате от варово изгаряне на младата кора и не я варосате изобщо, то вредите от слънчевите изгаряния или измръзвания ще са много по-големи.

Овощарската вар представлява варов разтвор в определено процентно съотношение, който се използва за измазване на овошките през есента и пролетта. Най-често се използва най-обикновената гасена вар, която се продава по строителните магазини. В последно време, в България навлезна един немски продукт, а именно fiMUM®-Fruchtkalk® Фрухткалк (немската овощарска вар).

Този продукт представлява фина овощарска вар, която е микронизирана и предназначена за фино напръскване на овошките, лозите, малините и къпините. Съставът му е изцяло от калциев хидроксид (гасена вар), пречистен продукт и с качества за хранителната индустрия. Калциевият хидрооксид е известен и като хранителната добавка Е 526, нареждаща се сред емулгаторите, изпълняващи функции на регулатори на киселинността и сгъстител.

Как да направим овощарска вар сами – състав и рецепта

Как да направим овощарска вар сами – състав и рецептаКласическата рецепта за варното мляко е 2 кг гасена вар на 10 л вода. Разбъркваме много добре сместа, като се препоръчва водата да е хладка, а не студена. След като разбъркаме, оставяме разтвора да престои 12-24 часа. Пак разбъркваме сместа и идва моментът, в който трябва да прецедим течността.

Това става с помощта на двоен или троен пласт марля, като след това можем да минем прецедената течност през филтърна хартия. По този начин ще направим изключително фин овощарски варов разтвор. С негова помощ можем да изпръскаме/намажем стволовете на овощните дръвчета с помощта на четка за боядисване, пулверизатор или ръчна помпа за овошки. Освен овошките, можем да напръскаме и малините, къпините и стволовете на лозите.

За да увеличим здравината на варовото мляко (овощарската вар), можем да добавим дърводелско лепило непосредствено преди самото пръскане. За целта добавяме 100 грама лепило за дърво в 10 литра от фино прецедената овощарска вар. И разбъркваме много добре преди употреба.
Как да направим овощарска вар – Заключение

Задължително трябва да варосаме нашите плодни дръвчета, дори лози, малини и къпини. Така ще убием всички гъбички и възможни бъдещи гъбични инфекции. А също така ще предпазим до голяма степен дръвчетата от гризачи и неприятели. Голям плюс е, че ще предпазим кората на овошките от напукване през зимата и възможни бъдещи заболявания, свързани с това напукване. Така е възможно да избегнем пролетните слани и по този начин да се радваме на плодовете на овошките и на малиновите насаждения. Но за целта трябва да напръскаме изцяло самите растения. Но в този случай имаме нужда от рецепта за варов разтвор от 1 кг гасена вар на 10 л вода.

Скорошни изследвания вече препоръчват да се пръскат/измазват овошките само и единствено с варно мляко (овощарска вар). Защото досега се правеше предшестващо пръскане с бордолезов разтвор, но той съдържа мед, който е тежък метал, а това натоварва и замърсява почвите и растенията.

Дори се препоръчва да се пръска с по-слаб разтвор (10%) на овощарската вар и около ствола на дръвчето. Така се постига 12 РН на почвата, което е силно алкална среда, която пък потиска всички гъбни и бактериални болести. Варосването трябва да се прави при положителни температури над 5 °C. Варосването с варно мляко е изключително ефективен и евтин метод.

Желаем Ви спорна година и да берете много бъдещи плодове!

Източник: Как да

Какво мислите?

Be the first to comment on "Как да направим овощарска вар – рецепта и начин на ползване"

Твоят коментар