Горещи новини

ТОП ДИЕТОЛОГ: Пръжките и сланината са записани в нашия генетичен код, а не авокадото!

ТОП ДИЕТОЛОГ: Пръжките и сланината са записани в нашия генетичен код а не авокадото!

Известният диетолог от Сърбия Бранка Миркович беше гост в сръбско предаване преди няколко дни, където говори за здравословното хранене и какви грешки обикновено правим, когато става въпрос за храна.

Бранка Маркович

диетологът Бранка Миркович

Тя изненада много зрители с изказванията си, най-вече с твърдението си, че е позволено и необходимо да се яде сланина , пръжки , свинско печено… за да сме здрави. Ето какво казва тя:

„Най-много ни устройва да ядем храната, която са яли нашите предци, включително и пръжките. Те са записани в нашия генетичен код. Лишаването от тази храна причинява различни проблеми и заболявания. Разбира се, каквото и да ядете, трябва да е умерено и балансирано“, каза тя.

„Сланината и беконът са любими храни в много краища на страната ни, като освен за ястие, те са отлични и като добавка към различни ястия. За любителите на здравословното хранене беконът обикновено е много ниско в списъка с приоритетни храни – поради значителното си съдържание на мазнини.

суров бекон

Неконсумирането на мазнини в диетата обаче може да има обратен ефект. „Когато беконът се яде умерено, организмът има полза от него“, съветва диетологът. Фосфорът, който се намира в сланината, помага за работата на сърцето и бъбреците, но и за здравословното формиране на костите и зъбите.

Освен това съдържа желязо, което подобрява имунната система и спомага за производството на хемоглобин в кръвта. Присъства и селен, който подобрява имунитета и като антиоксидант предотвратява окисляването на мазнините в организма.

Омега-3 мастните киселини подобряват кръвообращението и намаляват холестерола и по този начин риска от сърдечни заболявания. Беконът също така съдържа витамини от B-комплекс, особено B1 – който е необходим за доброто кръвообращение и функционирането на нервната система, както и B12 и тиамин – които подобряват метаболизма, храносмилането и кръвообращението.

ползи сланина

Съдържа и витамин Е, който е мощен антиоксидант. Но през повечето време младите хора, в опит да се хранят здравословно, заменят нашите традиционни ястия с по-модерни, така че приготвят ястия, характерни за народите от други географски ширини.

„Модата или желанието за по-здравословно хранене вкараха в менюто ни различни видове семена, плодове от тропиците, така че често чуваме, че авокадото е страхотно, а здравословната домашна ябълка е нещо, което рядко се яде“, посочи тя.

Диетологът Бранка Миркович обясни, че хранителните ни навици са записани в нашия генетичен код и че трябва да се храним така, както са се хранили нашите предци. „Пръжките са записани в нашия генетичен код, както и сармите и други традиционни ястия.

Бранка Маркович диетолог

Бранка Миркович

Ние сме най-здрави, когато ядем храните, които са яли нашите предци. Трябва да поясня и за непоносимостта към млечни продукти. Когато някой жител на Балканите каже, че има проблем с лактозата, има непоносимост към тези продукти, това не винаги е така.

Французите, англичаните може да имат непоносимост към лактозата, но ние никога не сме имали проблем с млечните продукти, организмът ни е свикнал с тях.

Тялото ни е приспособено да усвоява лактозата, тоест да извлича калция от млечните продукти и да го използва. За тези, които смятат, че са алергични, моята препоръка е да отидат да си направят подробен лабораторен анализ, а не тестове за алергия.

млечни продукти

Всичко, което ядем, трябва да е балансирано. Например, нашите предци са яли сланина, свинско месо, воденички, но в малки количества.

Освен това са имаби гладни дни, които са предназначени за прочистване на организма. Който може да ги прави, особено здравите хора, не трябва да избягват гладуването.

Сега, когато дойде някой голям празник или семейно тържество, тези, които са постили, веднага посягат към свинското и преяждат. Много е вредно за организма. Винаги си сипвайте малко от храната, така няма да обидите домакините, а и ще запазите здравето си.

Никога не трябва да преяждате, независимо дали сте на парти или у дома. Много хора ме питат каква е границата, кога трябва да спрат да ядат. Можете да определите това по това колко храна можете да държите в двете си ръце, както казваме – в шепите, защото стомахът ни е приблизително с такъв размер.

Никога не преяждайте, защото така си навличате болести. Хората са склонни да преяждат и след това се разболяват. След като ядете, стомахът ви работи още 3 часа и половина, за да смели храната. След това се нуждае от още 1,5 часа почивка.

сръбски диетолог

диетологът Бранка Миркович

Така че 2 хранения на ден с разстояние от 5-6 часа са достатъчни. Храненето по много и често е най-лошата информация, която получаваме от съмнителни източници – това са широко пропагандираните пет хранения на ден. Не бива да е така“, съветва диетологът.

„Когато се събудим сутрин, трябва да изпием чаша вода и не е нужно да ядем веднага. Закуската трябва да е 4 часа след ставане от сън или просто я пропуснете и отидете направо на обяд. Развиващите се деца трябва да ядат повече, но здравите хора не.

Изключете от диетата си снаксове, чипс, смокини. По-добре яжте ябълка вместо авокадо. Вече не ценим плодовете и зеленчуците, които имаме“, казва диетологът.

Какво мислите?

Be the first to comment on "ТОП ДИЕТОЛОГ: Пръжките и сланината са записани в нашия генетичен код, а не авокадото!"

Твоят коментар