Горещи новини

11 неща, които двойките трябва да правят всяка вечер, за да запазят любовта си

11 неща които двойките трябва да правят всяка вечер за да запазят любовта си

Не можете да останете насаме с любимия човек през целия ден – имате работа, деца, хобита и приятели. Но времето преди да си легнете трябва да е нещо свещено.

Един час или само няколко минути – няма значение дали сте сами или прекарвате това ценно време един с друг, наслаждавайки се на компанията си, разговаряйки и изразявайки любовта си.

Кое е по-добре да направите преди лягане, така че сънят да е здравословен и утрото щастливо?

1. Махнете телефоните си и изключете звука

Ако лежите един до друг, но в ръцете си държите телефон или друго устройство, все едно сте в различни стаи. Зависимостта от социалните мрежи намалява произвеждането на окситоцин, който е отговорен за емоционалната близост и обич. Психотерапевтът Кари Карол съветва семействата да спазват простото правило: точно в 21:00 ч. телефоните се изключват или се оставят надалече от леглото.

2. Забравете за работата

Често поради натоварения график и множеството работни задачи, не можем да разпуснем и да се освободим от делата си дори преди лягане. Забравете за работата, не проверявайте работната си поща в леглото, по-добре отделете това време един на друг.

3. Лягайте по едно и също време

Много често двойките са далеч един от друг по цял ден, а вечер лягат в различно време. Този ритъм не оставя шанс поне малко да бъдат заедно. Щастливите двойки, според психолога Курт Смит, мият зъбите си заедно и си лягат едновременно. Така те поддържат близостта и топлината на връзката си.

4. Не променяйте рутинните навици

Правенето на едни и същи неща всеки ден преди лягане е добра профилактика за здравословен сън. Да си вземете душ, да си измиете зъбите, да си приготвите дрехи за сутринта, да сложите закуската в хладилника – този ред на действия плавно ще предаде на тялото сигнала: време е да спите! И ако направите това заедно с партньора си, връзката ви ще стане по-доверчива и близка.

5. Провеждайте смислени/искрени разговори

• Не забравяйте да отделите време преди лягане за чувствата ви. Понякога е важно само да говорим и да чувстваме подкрепата и загрижеността на любимия човек.

• Психологът Райън Хаус предлага да отделите няколко минути преди лягане на думи на благодарност – радостните моменти от изминалия ден или качествата един на друг, които толкова цените.

• Забравете за всичко, което ви се е случилопрез деня, оставете всички притеснения и проблеми и просто кажете на партньора си колко го обичате.

6. Избягвайте да се карате и изяснявате отношенията си преди сън

Кърт Смит никога не се уморява да повтаря: не се опитвайте да си изяснявате отношенията преди лягане. Споровете и скандалите в леглото няма да помогнат за разрешаването на проблемите. Просто няма да можете да заспите и целият следващ ден ще бъдете напълно съкрушени.

7. Не позволявайте на вашите деца да спят в спалнята ви

Понякога децата идват при родителите си в леглото, когато сънуват кошмари. Но в останалите случаи е по-добре да не им позволявате да остават в спалнята ви – тя трябва да остане ваше лично пространство, казва психологът Мишел Вайнер-Дейвис. За да запазите близостта, трябва да имате територия, където можете да останете насаме с партньора ви.

8. Не приемайте домашни любимци в леглото

Наскоро университетът в Канзас проведе проучване, според което 63% от хората, които спят с домашни любимци, не получават достатъчно сън. Животното се държи безпокойно, затова и вие не можете да се наспите спокойно.

9. Не пийте алкохол и не пушете

Много двойки предпочитат да изпият чаша вино преди лягане, създавайки романтична атмосфера. Но когато тялото абсорбира алкохола, периодът на възстановяване на съня се съкращава и вие се събуждате уморени, разсеяни и раздразнителни, и прехвърляте отрицателните емоции върху партньора си. Алкохолът провокира хъркането, а цигареният никотин – безсънието.

10. Правете си взаимно масаж

Специалисти от Националната фондация за сън в САЩ твърдят, че лекият релаксиращ масаж преди лягане подобрява качеството на съня, намалява тревожността и ви помага да се сближите.

11. Не забравяйте за прегръдките

Не забравяйте да целунете любимия си преди лягане и няколко минути да полежите гушнати. Това отпуска и предизвиква най-положителните емоции. Психолозите са сигурни: ако заспивате гушнати, във взаимоотношенията ви всичко е наред и спокойно.

Какво мислите?

Be the first to comment on "11 неща, които двойките трябва да правят всяка вечер, за да запазят любовта си"

Твоят коментар