Горещи новини

Проф. Генчо Начев след коронавируса: 9 нощи спах седнал, не можех да легна

Проф. Генчо Начев след коронавируса: 9 нощи спах седнал

Бях първият в България, който беше лекуван с ремдесивир, разказа директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“

Девет нощи спах седнал, защото просто нямаше как да си легна. Това разказа пред Нова тв проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“, който преболедува коронавируса.

В началото на септември той се разболява. Нямал никакви симптоми, но тестът му се оказал положителен. Категоричен е, че не се е заразил в болницата.

„Нито веднъж не се появи температура, но имах тежка кашлица, която не ми позволяваше да спя. Първо се лекувах вкъщи, но състоянието ми се влоши и бях приет в болница. Отслабнах 13 кг., беше ми трудно да ходя, а не бях в интензивно отделение. Имаше хора, които го караха много по-тежко от мен. Тук е мястото да благодаря на всички колеги от Инфекциозна клиника във ВМА, които 14 дни се грижиха за мен“, разказа проф. Начев.

Лекували го с кръвна плазма от преболедувал лекар във ВМА.

„Бях първият в България, на който бе приложено лечение с ремдесивир. След тези пет дифузии с него нещата се оправиха“, обясни проф. Начев.

Той сподели, че все още се връща към нормалния ритъм на ежедневието си преди да се разболее. „Трудно е. При по-големи усилия, още се уморявам“, каза проф. Начев.

„Неприятен момент за преживяване. За мен това беше един катарзис. Психо-емоционално състояние – от мъката и страданието да се почувстваш обновен и готов за живот. Докато бях в болницата си направих равносметка – на колко хора съм помогнал и съм направил добро, но и колко съм обидил. Най-трудното е да изпълниш това, което си си обещал – да си по-добър, да овладяваш гнева си“, разказа още проф. Начев.

Той е категоричен, че във време на пандемия личната отговорност за спазването на мерките е изключително важно.

Относно твърденията, че такъв вирус няма, проф. Начев заяви: „Много са философите в България. Всеки разбира от политика, от медицина, от футбол. Но никой не е защитен“.

Какво мислите?

Be the first to comment on "Проф. Генчо Начев след коронавируса: 9 нощи спах седнал, не можех да легна"

Твоят коментар