Горещи новини

Дават по 10 000 лева на завърнали се от чужбина българи! Ето какви са условията:

Дават по 10 000 лева на завърнали се от чужбина българи! Ето какви са условията:

Еднократен бонус от 10 000 лева ще се изплаща на българи, живели поне 2 години извън България, заявили желание да се върнат в Родината и подписали договор с местен работодател за конкретна работна позиция.

Това обяви Андрей Арнаудов при представяне на най-новата кампания за привличане на българи от чужбина „ДНКарта – билет за завръщане“, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Кампанията ДНКарта ще стартира от 1 юни. Екипът на Bulgaria Wants You е провел през 2019 г. голямо изследване сред българите по света и 35% от тях са заявили готовност да се върнат при добри предложения за работа. В инициативата ще участват много компании, каза Андрей Арнаудов.

В новите производствени мощности в Пловдив и региона са инвестирани над 200 милиона, а Тракия икономическа зона се превърна в емблема на тази нова индустрия, посочи зам.-кметът Стефан Стоянов. Безработицата за януари в страната е 4.9%, за Пловдивска област около 4%, а в град Пловдив е под 3%.

„Въпреки регистрираните украински бежанци, първи по очевидно разрастващ се по механичен прираст след София град, недостигът на работна ръка е голям“, каза той.

Стоянов съобщи, че има почти 60 000 украинци в страната, в Пловдив са около 4000, но регистрираните със статут са най-много около 1000-2000.

„Тук се забавяме с държавната политика да осъществим на тези хора възможност за достоен живот. Надяваме се скоро този проблем да бъде разрешен. Аз мечтая в перспектива най-накрая да имаме ясна политика за привличане на работна ръка от трети страни. Това би дало огромен стимул на българската икономика. В момента работната виза се издава след 3 месеца“ – коментира още зам.-кметът.

Андрей Арнаудов, който е един от създателите на платформата Bulgaria Wants You, допълни, че са опитали да реагират максимално бързо на идващите граждани от Украйна и дори е създаден специален филтър за украинци. „Компаниите реагираха много бързо на нуждите на тези хора, надявам се да имат шанс за по-добър живот“ – подчерта той.

HR специалистът с 27-годишен опит в чужбина Георги К. Първанов съобщи, че около 120 000 украински граждани са влезли в България, останали са около 60 000. Предстои изслушване на министъра на труда как тези хора могат да бъдат устроени на работа. В момента им се предлага само сезонна заетост. Пазарът на труда у нас се нуждае поне от 200 000 души. Опитът в Полша показва, че украинците могат да се реализират като шофьори, в производствената сфера, ритейл. По предварителна информация от Бургас там пристигат и висококвалифицирани специалисти – архитекти, лекари, зъболекари, предимно жени.

„България закъснява с реакцията със съответните законодателни промени. Търсим работодатели освен работна позиция да осигуряват и домове за тези хора“ – подчерта Първанов.

Експертът по човешки ресурси очаква втора вълна бежанци от Русия и Беларус и предупреди, че трябва да бъдем подготвени за нея.

Кампанията „ДНКарта – билет за завръщане“ ще бъде представена в събота, 26 март, в Бургас. А в неделя от 11 ч. в Международен панаир Пловдив ще се проведе кариерен форум с участието на над 30 компании, като хората могат да присъстват както на лектории, така и да проучат конкретни предложения за работа.

Какво мислите?

Be the first to comment on "Дават по 10 000 лева на завърнали се от чужбина българи! Ето какви са условията:"

Твоят коментар