Горещи новини

Доц. Андрей Чорбанов: Повечето от хората имат имунитет срещу COVID-19

Доц. Андрей Чорбанов: Повечето от хората имат имунитет срещу COVID-19

„Повечето хора имат имунитет към COVID-19, тъй като всяка зима се срещаме с множество коронавируси, които са сходни с този от пандемията сега”.

Toва заяви в ефира на ТВ Европа ръководителят на департамента по Имунология в Института по микробиология към Българската академия на науките – доц. Андрей Чорбанов. Според него българската ваксина срещу вируса скоро ще бъде факт, но държавата ще има грижата да намери нейн производител.

Единствената причина за плавният ръст на заразените от коронавирус при активния социален живот, който водят хората в повечето държави в момента е, че те имат имунитет към него, смята имунологът доц. Андрей Чорбанов.

Доц. Андрей Чорбанов – ръководител департамент „Имунология“ в Института по микробилогия към БАН

“Няма как да се скрием от вируса. Всяка зима ние си контактуваме с нормални човешки коронавируси. Всъщност именно това е причината човечеството да не боледува и да няма да бъде заразена от този вирус. Това е защото има невероятно голямо сходство между този вирус, който в момента предизвиква пандемията и стандартните човешки коронавируси. Така че много от хората са подготвени имунологично.

Ако не беше така разпространението на този вирус нямаше да бъде толкова плавно и бавно да се движи. Щеше да се движи бурно и рязко като разпространението например на един грип, при който организма винаги реагира така.

Ръководителят на департамента по Имунология към БАН заяви още, че българските учени са на финалната права за изготвяне на ваксина против COVID-19.

Доц. Андрей Чорбанов – ръководител департамент „Имунология“ в Института по микробилогия към БАН

„Фирмите вдигнаха много шум около първите тестове. Русия, Турция Китай. Сега обаче малко поотихнаха нещата. Защо? Защото клиничните тестове са тези, които са истината. Те показват доброто желание на учените. Защото те създават ваксината – тестват я в лабораторна среда, а след това я дават на едни други хора, които ги произвеждат и правят клиничните тестове“.

На въпрос за това докъде е стигнало разработването на българската ваксина, доц. Чорбанов отговори, че скоро ще бъде показан прототип на ваксината, но е важно и държавата да отговори на въпроса какво ще правим с нея.

Според имунолога носенето на маски освен хирургичните такива, които се продават по аптеките, не помага за предпазването от коронавирус, тъй като той е с много по-малки размери от порите на обикновените платове.

Източник: ТВ Европа

Какво мислите?

Be the first to comment on "Доц. Андрей Чорбанов: Повечето от хората имат имунитет срещу COVID-19"

Твоят коментар