Горещи новини

Странната история на двама кръвни братя: единият от Палестина, а другият – от Израел

Странната история на двама кръвни братя: единият от Палестина а другият – от Израел

Отношенията между евреи и палестинци са обтегнати още създаването на израелската държава през 1948 г. Оттогава има десетки случаи на военно напрежение между двете общности.

Последният такъв е през последния месец, който доведе до обявяването на военно положение в Израел след атаката на палестинската военна групировка „Хамас“. От своя страна израелската армия нахлу в Ивицата Газа.

Има едно семейство в Израел, което е разделено в подкрепата си към двете страни. Причината за това са двама братя. Единият е бивш палестински национал, а другият носи синия екип на представителния израелски тим. Може да звучи невероятно, но е самата истина.

Става дума за семейство Джабер от град Тайбе, разположен на границата на района, известен по цял свят като Западния бряг, който е под палестинско управление. Гражданите в Тайбе са арабски мюсюлмани, но градът е в управляваната от Израел територия и се намира само на 12 км североизточно от Кфар Саба. С две думи – те са араби, но граждани на Израел.

Братята Абдала и Махмуд Джабер произлизат от футболно семейство. Баща им Набил и дядо им Абдулах са легенди на местния футболен тим в Тайбе. Абдала е роден на 17 февруари 1993 година, а Махмуд – на 5 октомври 1999 година.

„Техният случай е без прецедент в историята на футбола. Има и други примери, в които двама братя играят за различни национални отбори. Никога обаче не е имало такъв, в който братя да носят екипите на два враждуващи народа. По-големият брат Абдала беше символ и герой за палестинците, тъй като дълги години беше капитан на националния отбор. По-малкият Махмуд пък играе за Израел“, коментира журналистът Ури Леви.

30-годишният Абдала Джабер играе на позиция ляв бек. Той е продукт на израелската футболна система и като юноша носи екипа на Апоел (Кфар Саба), а след това дебютира в мъжкия футбол с Ирони (Рамат Хашарон).

През 2013 г. преминава оградата, разделяща Израел от Западния бряг, за да играе в палестинското първенство. Първоначално носи екипа на Хилал Ал Кудс, но придобива голяма популярност като играч на Ахли Ал Халил от град Хеброн. Междувременно става важна част от „фидаи“, какъвто е прякорът на националния отбор на Палестина.

Бързоногият и боравещ с двата крака ляв бек изиграва 56 мача за палестинския представителен тим, с който участва в квалификациите за световно първенство и купата на Азия. Във върха на кариерата си Абдала Джабер се връща в Хилал Ал Кудс и играе срещу най-добрите отбори от арабския свят, включително срещу Раджа Казабланка и Ал Уехдад в различните турнири, противопоставящи отбори от арабските държави. Получава прякора Китар Филастин, което в превод означава Палестинския локомотив. Левият бек придобива статут на легенда, а примерът му е достатъчен да запали за футбола редица палестински деца от Западния бряг, Ивицата Газа и Израел.

Когато Хилал Ал Кудс изпада във финансова криза, Абдала получава оферта от най-неочакваното място. Поканен е да се върне в Израел. Приема да облече екипа на Апоел (Хадера) през 2020 г. Това обаче е причина да бъде отлъчен от националния отбор на Палестина и повече не получава повиквателна да играе за тима. Само година по-късно левият бек се мести в Бней Сахнин и помага на отбора да се класира за участие в Лигата на конференциите. От лятото на тази година Абдала Джабер носи екипа на Макаби Бней Райнех.

На 2 юни 2022 г. по-малкият брат Махмуд дебютира за националния отбор на Израел. Избира представителния тим на еврейската държава, защото, както стана ясно по-горе – родният му град Тайбе е част от Израел, въпреки че в неговите жили не тече грам еврейска кръв. Израелците го харесват и му отправят оферта, която той не отхвърля, макар брат му да е част от палестинския национален отбор.

Дебютът на Махмуд за Израел става при равенството 2:2 с Исландия от Лигата на нациите. 24-годишният футболист играе като дефанзивен халф. Подобно на Абдала и той започва с футбола в юношите на Апоел (Кфар Саба). През 2012 г. преминава в школата на Макаби (Хайфа). Именно с този клуб дебютира в професионалния футбол и все още носи екипа на тима. Изключение прави периодът 2019-21 г., когато е под наем в Апоел (Ноф Хагалил). Сезон 2021/22 е ключов в кариерата на Махмуд Джабер. Той вкарва три гола и прави шест асистенции за Макаби (Хайфа), който печели втора шампионска титла поред, суперкупата на страната и купата на Лигата.

Халфът тогава не е твърд титуляр в тима от Хайфа, но се възползва от всяка възможност. Прави впечатление с прекрасния си поглед върху играта и умението да действа безгрешно във всеки един момент. Произходът на Махмуд води до продължителни дискусии относно избора му на национален отбор. Все пак брат му е легенда на палестинския футбол. От друга страна халфът е определян за един от най-големите таланти на израелския футбол. Точката на тази тема беше поставена през миналата година, когато Махмуд Джабер дебютира за Израел и вече има четири мача за тима, воден от Алон Хазан. Все още се чака първия му гол за Израел.

ХИТ БЛИЦ

Какво мислите?

Be the first to comment on "Странната история на двама кръвни братя: единият от Палестина, а другият – от Израел"

Твоят коментар