Горещи новини

Стойчо Кацаров: Хвърляме огромен ресурс за болест, която не причинява много щети. Не знаем колко българи са се срещали с вируса

Стойчо Кацаров: Хвърляме огромен ресурс за болест която не причинява много щети. Не знаем колко българи са се срещали с вируса

По-правилно е да гледаме на това заболяване като на другите заболявания. Хвърляме огромен ресурс за болест, която не причинява много щети.

Има много повече починали от онкологични и сърдечно съдови заболявания, отколкото от Ковид. Това каза д-р Стойчо Кацалов по БТВ.

Водещото е страхът на хората да не се заразят. Да вземем морбили, ако не се вземат мерки за имунизация, смъртността от морбили е по-голяма от смъртността от коронавирус.

Не се налагат по-твърди мерки. Има липса на адекватна информация-колко души са се срещали вече с вируса. Т. е каква част от населението се е срещала с вируса. Трудно може да се направи прогноза. Трябва да се направят тестове за това, за да се прогнозира картината. Притеснявам се за учениците. Не може да се връща ученик, защото е бил без маска. Такива трябва да бъдат осигурени.

Д-р Николай Брънзалов уточни:

Допуснахме грешка, че не информирахме медиите, че от август искаме личните лекари да издават направления за писиар тестове. Всеки лекар, осъществил пръв контакт с пациент, който проявява симптоми за коронавирус, ще може да издава такова направление. Всички имаме право да получим безплатен писиар тест.

Такава е практиката във всички европейски страни. Голяма част от населението ще се тества. Неприемливо е здравноосигурени лица да дават от джоба си за тестове. Много пациенти се отказват заради дългия път сега и вадят и плащат за тест. Ние не установяваме навреме пациентите. Те ходят навсякъде, в градския транспорт.

Когато пациент посещава лекар, всички изследвания се издават по негова преценка. Комуникацията е по два вида-или пациентът идва на крака или по телефона. Целта е пациентът да не се разкарва в обществото и да ръси.

Сватби и банкети са най-честите причини за разпространение на инфекциите.

Какво мислите?

Be the first to comment on "Стойчо Кацаров: Хвърляме огромен ресурс за болест, която не причинява много щети. Не знаем колко българи са се срещали с вируса"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*