Горещи новини

Какво се случва? Армията разпраща повиквателни на запасни!

Какво се случва? Армията разпраща повиквателни на запасни!

Повиквателни за явяване във военно окръжие разпращат от структурите на Министерството на отбраната. За това сигнализират в социалните мрежи хора от областта.

Един от мъжете разказва, че наскоро е получил повиквателна да се яви на следващия ден във военното окръжие в града си. Той не е част от доброволния резерв, отбил е наборната си служба преди повече от 20 години.

Пояснява, че никога досега не са го търсили по подобен повод и начин. Обяснението, което му е дадено, че при военно положение, има два часа да се яви на указано за него място. Поискани са му размери на обувки и на дрехи.

Граждани изразиха опасения, че това се прави заради войната в Украйна.

От Министерството на отбраната отговориха на наше запитване, че централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет.

За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, но не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират.

Само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация, поясняват от ведомството.

Гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително размери на облекло и обувки.

Тази дейност е рутинна и се извършва от Централното военно окръжие и неговите структури в страната два пъти в годината, посочват от министерството и заявяват, че това няма връзка с военния конфликт в Украйна.

Какво мислите?

Be the first to comment on "Какво се случва? Армията разпраща повиквателни на запасни!"

Твоят коментар