Горещи новини

Извънредно! Путин разпореди привеждане на силите за ядрено възпиране в състояние на специална готовност

Извънредно! Путин разпореди привеждане на силите за ядрено възпиране в състояние на специална готовност

Руският президент Владимир Путин разпореди на Министерството на отбраната да преведе силите за възпиране, включващи ядрения арсенал, в специален режим на бойно дежурство.

Това стана по време на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов, разбра На Кафе.

Според Путин това се налагало, защото Западът не само предприемал неприятелски стъпки в икономиката, но и най-високопоставените служители на НАТО правели агресивни изявления срещу Русия.

Преди броени дни приключиха учения на стратегическия арсенал на Русия, включително с изстрелване на балистични и свърхзвукови ракети.

Първата реакция на постоянния представител на САЩ в ООН на новината е, че това е неприемливо ескалиране на ситуацията.

„Това означава, че президентът Путин продължава да ескалира тази война по начин, който е тотално неприемлив и трябва да продължим да сдържаме действията му по възможно най-категоричен начин“, каза през телевизия Си Би Ес Линда Томас-Гринфийлд.

Путин е споделял след анексирането на Крим през 2014 г., че в един момент е бил готов да постави ядрения арсенал в готовност. Подобно нещо изключително рядко се случваше дори във времената на бившия СССР.

Какво са Силите за стратегическо възпиране

Силите за стратегическо възпиране (ССС) са гръбнакът на бойната мощ на руските въоръжени сили и са предназначени да сдържа агресия срещу Русия и нейните съюзници, както и да победят агресор, включително във война с използване на ядрени оръжия, се казва в документи на Министерството на отбраната.

Те включват стратегическите настъпателни сили (СНС) и стратегическите отбранителни сили (СОС).

• „СНС включват и стратегически неядрени сили като сили с двойно предназначение – формирования и части от стратегически и далечни бомбардировачи, както и подводници, кораби и военноморски ракетоносци на ВМС с конвенционални прецизни оръжия с голям обхват.

• В основата на СОС са боеспособните сили и средства на Силите за въздушно-космическа отбрана, които включват система за предупреждение за ракетни нападения, система за управление на космоса, противоракетна отбрана и противокосмическа отбрана и противовъздушна отбрана.

• Стратегическите ядрени сили, които включват Ракетните стратегически сили, са в основата на стратегическите ядрени сили, оборудвани с междуконтинентални ракетни и авиационни системи и прецизни оръжия с голям обсег“, казва справочникът на министерството.

Частите в режим на бойно дежурство са фактически първия ешелон на армията, готов в случай на нападение първи и незабавно да влезе в бой. Това е състояние, което е готовност за изпълнение на реална бойна задача, а не елемент от подготовката им за действие.

По руските определения привеждането в бойно дежурство означава най-високата форма на готовност в мирно и военно време за изпълнение на бойни задачи от особена държавна важност за защита и отбрана на границите и интересите чрез решителни действия.

Дежурните екипи не са до бойната техника или командните постове, а заемат място на пултовете и пред екраните, а екипажите – при първа заповед да седнат в кабината на самолета и да излетят.

Какво мислите?

Be the first to comment on "Извънредно! Путин разпореди привеждане на силите за ядрено възпиране в състояние на специална готовност"

Твоят коментар