Горещи новини

Ето как да разграничим коронавируса от сезонния грип

Ето как да разграничим коронавируса от сезонния грип

Трябва да се постави висока оценка за мерките в нашата страна за коронавируса. Това заяви пред БНТ акад. Ангел Гълъбов – ветеран на вирусологията в България.

Нужно е да се прави категорично разграничаване между симптомите на грип и коронавирус, обясни акад. Гълъбов. При грипа има внезапно начало – състояние на разтрисане, температура, главоболие, болки в мускулите и чак на втория – третия ден се поява кашлица. Той не навлиза в кръвта, атакува горните етажи на дихателния тракт и след това става изливане на оксиданти. При коронавируса няма внезапно начало, обаче има три особености – стъпалообразно засилване на кашлица, стъпалообразно покачване на температурата, елементи на проблеми с дишането, тъй като атакува дълбоко дихателните пътища и алвеолите, поясни акад. Гълъбов.

Акад. Гълъбов обясни, че бумът на коронавирус в Италия се дължи на това, че той е навлизал повече от месец в страната без симптомни инфекции и по тази причина, още не е открит нулевият пациент.

При съмнение за коронавирус, пациентът в никакъв случай не бива да посещава семейния си лекар в лечебно заведение, нито да се движи с масовия градски транспорт или да търси медикаменти в аптеката. В противен случай болният поставя в риск околните и другите пациенти в здравното заведение, каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Ако има съмнения, пациентът трябва да се обади на своя лекар и след това той ще бъде извозен с линейка по специален начин, за да се направят изследвания за коронавирус. Трябва да имаме високо гражданско съзнание и да действаме без паника, допълни д-р Николова.

Какво мислите?

Be the first to comment on "Ето как да разграничим коронавируса от сезонния грип"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*