Горещи новини

Доц. д-р Потешкин развенча четвъртото „Д“ на проф. Кантарджиев!

Доц. д-р Потешкин развенча четвъртото "Д" на проф. Кантарджиев!

В търсене на защита от коронавируса хората се хващат буквално за всяка сламка. И учените не правят изключение. Те проверяват ще сработят ли един или друг препарат.

Провеждат ретроспективни наблюдателни изследвания, като анализират доколко често и тежко са боледували пациентите и с какво е било съпътствано всичко това. Така се получи и с витамин D.

Проф. Тодор Кантарджиев го препоръча на българите като мярка срещу коронавируса, припомня На Кафе.

Руският ендокринолог, доц. д-р Юрий Потешкин, кмн от Руския национален изследователски медицински институт “Пирогов” обаче развенча неговото свойство.

Какво е известно на науката и медицината днес и сега за ролята на витамин D по време на пандемия? Доколко оправдан е приемът на ударни дози от този витамин? Действително ли може да се понижи рискът и тежките усложнения от тази нова за нас инфекция?

Има ли противопоказания и странични ефекти такава “профилактика”? Кое е истина и кое – митове? Обсъжда в интервю руският ендокринолог, доц. д-р Юрий Потешкин, кмн от Руския национален изследователски медицински институт “Пирогов”.

“Безусловно, витамин D влияе на имунната система”, обяснява специалистът. – В имунните клетки има чувствителност към него, затова при понижаване нивото на витамин D имунитетът намалява. Съответно, човек не е толкова добре защитен от каквото и да е заболяване”.

– Доц. Потешкин, в интернет масово съветват да приемаме витамин D, за да се защитим от коронавируса. Позовават се на изследване, което доказвало, че приемащите този витамин по-рядко боледуват от респираторни заболявания, към която група спада и COVID-19. Как ще коментирате?

– Това изследване беше проведено още през 2017 г., когато никой нямаше и представа за вируса SARS-CоV-2. Авторите на научната разработка анализирали данните на повече от 11 хиляди души от 14 страни. И действително се оказало, че приемът на витамин D понижава заболеваемостта от остри респираторни заболявания в диапазона от 4 до 19%, средно – 12%. Най-голям ефект се наблюдавал при онези доброволци, които поначало са имали дефицит на витамин D.

Запълвайки този недостиг, те нормализирали имунитета си и се разболявали по-рядко. Така че веднага ще развенчая популярния мит за някакво “вълшебно”, “лечебно” свойство на витамин D. Ако сте с понижено ниво на този витамин, в организма могат да настъпят нарушения в работата на определени системи, включително имунната. В този случай, запълвайки дефицита, ще помогнете да се нормализира нивото на витамин D. Имунитетът ще се нормализира и човек няма да се разболява често. Но “повишеният” с приема на витамин D имунитет няма да ви “подари” някакви свръхспособности.

– Испанските и френските медици сега провеждат изследване, за да изяснят как могат да сработят препарати с витамин D именно при коронавирус. Съществува следната версия: благодарение на противовъзпалителните си свойства, този витамин помага да се противопоставим на т.нар. цитокинова буря – прекалено силна и опасна имунна реакция на организма към вируса. Какво очаквате от това вие?

– Това е много смело предположение. Но все пак, е неопрадано да се залага на такава мощна роля на витамин D. Цитокиновата буря може ефективно да се понижи само с плазмафореза. Едва ли витамин D е способен да влияе на тази прекалена имунна реакция.

Витамин D и омега-3 не могат да предотвратят хронично възпаление

– А може ли да намали възпалението на белите дробове?

– Витамин D модулира, т.е., нормализира имунния отговор като цяло. Но едва ли е способен да намали възпалението в белите дробове.

– А би ли могло да се предположи обратното: да се получи така, че ударните дози с витамин D да активират имунния отговор и да подпомогнат тази опасна цитокинова буря?

– Теоретично, същността на действието на витамин D се изразява в активизиране на чувствителните към него клетки, включително и на имунната система. Но практически, неговата роля в изменение работата на имунитета не е толкова съществена, че да повлияе на заплахата от цитокинова буря.

Към днешна дата няма доказани данни, че допълнителният прием на витамин D може забележимо да подобри или влоши състоянието в случай на заразяване с коронавирус. В същото време, предишни наблюдения ни показват, че пониженото ниво на витамин D в кръвта често е неблагоприятно за организма като цяло. Затова дефицитът трябва да се запълва, за да може по време на епидемии да сме “въоръжени”, т.е., да поддържаме здравето си в норма.

Какво е опасно предозиране с витамин D и как да го избегнем?

Изработката или усвояването на витамин D по принцип, се влошава с възрастта. Затова нивото на този витамин в кръвта при възрастните хора е по-ниско. Също така, то може да бъде понижено при определени заболявания, в частност при захарен диабет и затлъстяване. В същото време, ние знаем, че и преклонната възраст, и диабетът сами по себе си, са фактори с висок риск при коронавирусна инфекция.

Какво показват изследванията?

В света са проведени няколко изследвания, посветени на изучаването на витамин D и тежестта на усложненията от коронавирусната инфекция. Засега това са предварителни данни, които не са преминали научно рецензиране (т.е., не могат да се признаят за достоверни). Като цяло обаче, те могат да послужат като ориентир, смятат специалистите.

• Учени от Университета в Югоизточните Филипини аналазирали историята на болестта на 212 пациенти с COVID-19. Повечето от получилите тежки усложнения имали дефицит на този витамин в кръвта, отбелязват авторите на научната разработка.

• Автори на Индонезийско изследване разгледали историята на 780 болни с коронавирус. И сравнили смъртността в зависимост от нивото на витамин D. Оказало се, че сред пациентите с нормално ниво на този витамин, броят летални изходи съставлявал 4%. Сред болните с понижено количество на витамин D в кръвта загинали от 88 до 99% (в зависимост от недостига на този витамин).

Източник: Здравето

Какво мислите?

Be the first to comment on "Доц. д-р Потешкин развенча четвъртото „Д“ на проф. Кантарджиев!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*