Горещи новини

Доц. Ангел Кунчев: За вируса, грипа, Тръмп и руската ваксина

Доц. Ангел Кунчев: За вируса грипа Тръмп и руската ваксина

Доц. д-р Ангел Кунчев е роден на 19 октомври 1959 г. Завършил е Медицинския институт в Пловдив през 1985 година. От 1986 до 2001 работи в „Противоепидемичен контрол“, ХЕИ-Хасково. От 2001 до 2008 е директор на отдел „Надзор на заразните болести“ към Министерство на здравеопазването. От 2008 до момента е главен държавен здравен инспектор.

В специално интервю за Dir.bg доц. Кунчев коментира ситуацията с разпространението на коронавируса, евентуалната покупка на ваксина и очаква ли се втора вълна.

Цял свят видя как президентът на САЩ Доналд Тръмп бе изписан на третия ден от болница. Как успяха американските лекари да вдигнат един 74-годишен човек на крака за толкова кратко време след заразяване с Covid-19?

А, че ние имаме и такива пациенти, които за един ден ги вдигаме на крака. Всичко зависи от тежестта на заболяването. От всички пациенти със симптоми на Covid-19 около 30-40 процента си остават вкъщи, пият си предписаните лекарства и дори нямат нужда от кой знае какво лекарско наблюдение. Така че прекарват успешно Covid-19.

Как да различим грип от Covid-19?

Чрез изследване. Е, има тънкости в протичането на заболяванията, които могат да ни насочат към едното или другото, но това изисква доста сериозен опит и добри познания и не можем да разчитаме, че всеки един личен лекар или специалист може да го направи. Затова най-сигурният начин е изследването. Положително е, че индустрията реагира много бързо и на пазара започнаха да се появяват много бързи тестове, които са надеждни за разлика от първите месеци, които в рамките на буквално минути – последният тест, за който четох, показва резултат в рамките на 20 минути от носогърлен секрет, дава директен отговор дали става въпрос за Covid-19 или някой от двата-трите щама грип. Точно тези тестове, които показват дали е грип или Covid-19 започват да навлизат в България вече. Аз имам лично информация за 3-4 фирми, които произвеждат такива тестове.

А надеждни ли са?

За да се продават, значи са преминали процедурата, но лошият ни опит в началото през пролетта с бързите тестове ме кара да мисля, че е добре всеки, който желае да продава такива тестове да предостави на Центъра по заразни и паразитни болести по една кутийка, за да можем с пускане на контролни проби – доказано положителни и доказано отрицателни – да имаме сами някакво наблюдение върху това доколко те са надеждни.

Възможно ли е човек да се зарази едновременно с грип и Covid-19?

В практиката има такива коинфекции между две бактерии или два вируса или бактерия и вирус. Те не са толкова чести, но разбира се възможен е и най-лошият вариант. Но имайте предвид и нещо друго. Всяка година в есенно-зимния период има една конкуренция между вирусите. Поне досега при грипните вируси е било така. Когато един щам започне да доминира, той успява да заеме терена и да избута всички останали. Нещо подобно се получи с Covid-19 и грипа в Южното полукълбо във вече изтичащия зимен сезон там. Много беше интересно, защото е много важно за нас, за да знаем какво да очакваме. Там започна едно постепенно повишаване на заболеваемостта от грип, която обаче не се разви в типична епидемична вълна, а много рано спря да расте и се върна към нормалното. Което значи, че в случая Covid-19 е по-агресивният и избутва грипните вируси, като заема мястото им. И дай боже да го видим и в Северното полукълбо, това значи, че ще имаме една значително намалена заболяваемост от грип.

Все пак кои грипни щамове ще ни мъчат тази година?

Четири са щамовете, които по препоръка още през февруари на Световната здравна организация са включени в противогрипните ваксини за Северното полукълбо – „Хонг Конг“, „Пукет“, „Хавай“ и „Вашингтон“. Два са от тип А – H1N1 и Н3N2 и два от тип В.

Много хора смятат, че като си сложат противогрипна ваксина, ще се предпазят и от коронавируса.

Те не само няма да се предпазят от Covid-19, но и няма да се предпазят от всички останали респираторни вируси, и от останалите грипни щамове, които не са включени във ваксината. Между другото, много хубав въпрос ми зададохте, защото много често се сблъскваме с това неразбиране. Има едно очакване сред хората, че имунизирайки се срещу грип, трябва цяла зима нищо да не ги хване. Дай боже да е така, но не е това целта и няма такива възможности ваксината. Тя пази срещу тези щамове, които са включени в нея. Това е много важно, защото ако има съвпадения, а през последните години винаги е имало между това, което се е очаквало и е включено във ваксината, и това, което реално идва, това, че няма да изкараме дори тежко грипа, е добре. Това да имаме няколко дни субфебрилна температура не е страшно. Нас ни е страх от усложненията, които предизвиква грипът. Особено при хора в утежнена медицинска ситуация.

А как стои въпросът за ваксините срещу коронавируса? За руската ваксина поне до момента няма информация за странични ефекти. Има ли вариант да бъде купена от България и да започне да се прилага?

Това е въпрос, който е натоварен със страшно много политика и със страшно много немедицински термини и очаквания. Аз съм много внимателен, когато говоря, защото знам възможностите на Русия да произвежда такъв тип препарати и те са много големи. Двата центъра – Националният изследователски център по епидемиология и микробиология „Академик Н. Ф. Гамалея” и Държавният изследователски център по вирусология и биотехнологии „Вектор“, са на световно ниво и са в състояние да произведат много добри ваксини. Между другото, това, че Русия рано изкара ваксина, се дължи на това, че работиха много упорито върху ваксина срещу ебола. И общо взето този механизъм използваха и за ваксината срещу коронавируса. Но при ваксините има едно задължително условие – те трябва да са минали и трите етапа на доказване – на безвредност и ефективност. В момента, в който се заговори за тази ваксина, едва ли не беше анонсирана, тя не беше минала през третия етап. Каквото и да говорим, докато нямаме резултатите на минимум 30 000 души, които са я използвали и е видяно какви са ефектите, няма как да говори добра ли е тя или не. А пък вече задължителното условие е ваксината да има разрешително за ползване или в България, като отделна държава, или най-често за целия ЕС от Европейската агенция по лекарствата, която трябва да каже „да, тази ваксина отговоря на изискванията и е безопасна“. А поне до момента няма такова разрешение.

Промени ли се демографската картина по отношение на заразените с коронавирус у нас?

Определено. Сега са засегнати всички възрастови групи, като все повече се увеличава делът на младите хора. От вчерашните данни се оказва, че над 30 процента от заразените са хора под 30-годишна възраст. Продължава клиничната картина при тях да е лека, те най-често са положителни, но без да имат клинични симптоми, но не може да се каже, че хората на някаква определена възраст не може да се заразят, не може да се разболеят или много леко ще го прекарат, не е правилно.

Има ли критичен брой болни, след който здравната система просто няма да издържи?

Има и цифрата е доста по-висока от сегашната, но това важи, ако говорим за средни бройки средно за страната. Но реалната ситуация е друга. И в момента имаме области, като Хасково, Разград, които са с много ниска заболеваемост и там няма никакъв проблем. Там почти всички болнични легла са свободни. И същевременно имаме области като Бургас, където е пълна инфекциозната клиника, пълна е и фтизиатричната клиника, открихме в Айтос специализирано Covid отделение, което се напълни и в момента има само две свободни места… и да, там картината е различна. Така че здравната система може да поеме много по-голямо натоварване, но страшното при коронавируса е, че е много динамична ситуацията. Когато ние сега говорим за ръст, който е очевиден, трябва да си даваме сметка, че в момента нашата заболеваемост е 40 на 100 000. В същото време заболеваемостта в Черна гора е 560 на 100 000, а в Израел – 870 на 100 000. Нали разбирате, че ако имаме такъв ръст, няма да говорим за 400 заболели, а за 8000 души дневно. Ето това се случва в някои страни. Никой не е казал, че ние сме гарантирани и ако не спазваме правилата не можем да го достигнем. Можем.

Бяхте казал, че ако заболеваемостта стигне 50-100 на 100 000 за 14 дни, ще се затегнат мерките отново. Кои мерки имате предвид?

Задължителното носене на маски на открито е една от възможните мерки. Държа обаче да подчертая, че затварянето на градове и т.н. вече не е в набора ни от мерки, защото видяхме колко пречи на живота и колко трудно се приема. Но вижте какво правят в държавите, които са с много висок ръст на заболели – Испания, Германия, Франция и Великобритания – и е ясно какво можем да правим – намаляване на работното време на нощните заведения и ще ви кажа защо. Защото се оказва, че най-ефективно е разпространението на вируса в малки групи, които са в интимен контакт. Какво имам предвид? Когато някой организира празненство, независимо дали е семейно, на фирмата или на отбора, и когато хората са над 2-3 часа заедно в едно помещение, когато употребяват алкохол, те започват да говорят по-високо и активно да ръкомахат, да викат или да пеят в някои случаи, тогава разпространението на вируса е много ефективно. И само през последната седмица имаме два или три такива случая, при които за едно събиране, и то не голямо, се заразяват между 14 и 26 души. Така че всичко има значение. А за маските на открито – аз първо бих казал – дайте да се научим да ги носим на закрито, защото това, което виждам навсякъде и в транспорта, и в заведенията, е, че това нещо просто не се спазва. Пък по въпроса за контрола на спазването бих казал, че ако имам 10 души и трябва те да направят нещо, предпочитам да работят по карантината и по обслужването на болните, а не да ходят да правят актове. А ние вече сме в тази ситуация. Нямаме хора в РЗИ, които да могат да осъществяват тотален и ефективен контрол върху спазването на мерките.

Което всъщност е големият проблем. Мерки има, контрол по спазването им няма.

Точно така. Вижте много хубаво го каза миналата седмица Ангела Меркел, аз чак не можах да повярвам, че ако хората не осъзнаят необходимостта от тези мерки, никаква система на контрол не може да го постигне. Ако вие за себе си сте решили – не, няма да ги спазвам, няма да нося маска, ще си контактувам с когото искам, никакво закачане на полицай или служител на РЗИ към вас няма да промени ситуацията. Затова непрекъснато даваме съвети, казваме истината, цифрите, пък който иска, решава сам. Но фактът, че проучванията показват, че между 35 и 45 процента от хората продължават да се съмняват, че въобще има такъв вирус и има ли нужда от мерки и да не би да си го измислят докторите, за да източват НЗОК…имам такава непоносимост към тези изказвания, че единствената ми препоръка към всеки, който смята така, е – моля, заповядайте в РЗИ, моля заповядайте в „Пирогов“, като доброволци. Ще взимате по 1000 лева и ще видите за какво става дума.

Тоест българите продължават да вярват, че коронавирусът е „просто грип“?

Продължават. То е навсякъде, не само в България, но у нас е особено тежко явление, защото процентът на хората, които не вярват, е един от най-високите в Европа. Това е народопсихология. Доверието в държавата и всички нейни институции е на много ниско ниво, а пък общественото здравеопазване е част от тази система.

Повишеният ръст на заразените означава ли, че идва втора вълна и сбъднаха ли се думите на доц. Мангъров, че в България няма да стане като в Европа?

Ами в България стана като в Европа, но тежестта е различна. Първата вълна през април и май обхвана всички страни, а в момента сме в значително увеличение, което вероятно ще е втора вълна или нека да я наречем есенно-зимна вълна, която обаче се очакваше, защото коронавирусът е респираторен вирус, а есента и зимата са сезоните на масовото им разпространение. Аз от самото начало не вярвам нито че има някаква особена генетичност, която ни пази, нито пък, че заради ваксината БЦЖ сме неуязвими, а за ракията и чесъна да не говорим. Ние всяка година покрай грипа ги обсъждаме тези работи. Тъй че чудеса няма. Каквото се случва в Европа, се случва и у нас. Единствената разлика е, че поради много и рано взетите мерки избегнахме тази крайно тежка ситуация в някои страни в Европа, където здравните системи се претовариха и не получиха здравна помощ хората. Това си е живата истина. Това обаче не значи, че нещата тепърва няма да се усложнят, защото едва сега започва есенно-зимният сезон. Ние сме в началото на октомври, но най-тежките месеци за грипа са януари и февруари. Така че какво ще се случва, тепърва ще видим. Аз обаче изобщо не разбирам изключително емоционалните послания за това как „мръсните медицински фашисти отнеха усмивките на нашите деца“, цитирам по памет от интернет. Това са такива простотии, че не разбирам на кого му идват в главата. Доказани мерки, да може да е неприятно, но какви емоции и сили хвърлихме затова дали да се носят маски в училище, които се оказа, че се носят между 25 и 30 минути. И да правим от това проблем и да правим национални дискусии – с нищо не ни помага.

Има ли го усещането за безсмъртие?

Има го, особено при младото поколение. То си е характерно. В историята има и други епидемии, които показват, че е различно отношението. Хората са с по-голямо самочувствие, по-безкритични, считат, че не се отнася до тях. Да, досега до голяма степен тези възрасти бяха много предпазени, но това започна да се променя. Смъкна се възрастта на засегнатите от коронавируса и това го виждаме всички.

Източник: Дир.БГ

Какво мислите?

Be the first to comment on "Доц. Ангел Кунчев: За вируса, грипа, Тръмп и руската ваксина"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*