Горещи новини

Сладкиш Мустакът на дядо – сладък вкус от старите тефтери! С хрупкави орехчета и мармалад:

Сладкиш Мустакът на дядо - сладък вкус от старите тефтери! С хрупкави орехчета и мармалад:

Рецептата за този сладкиш дойде по електронната ни поща от нашата читателка Рада. Тя го нарича „Дядов мустак“ заради характерната му визия.

Всъщност представлява вкусен сладкиш от едно време – от тези, които бабите ни си записваха в тефтерче. Много лесна и проста рецепта, която много наподобява щрудел с орехи, но сгъването на кората и външният вид на сладкиша са различни. Дозата е голяма, затова най-добре пригответе половината. Опитайте, няма да сбъркате!

Сладкиш Дядов мустак

Продукти (за половин доза):

50 мл хладко прясно мляко
12 г прясна мая
2 чаени лъжички захар
1 пакетче ванилова захар
1,5 с. л. заквасена сметана
2 жълтъка
90 г масло
200 г брашно

За плънката:

2 белтъка
75 г захар
100 г орехи

Други съставки:

мармалад или сладко по избор
за поръсване натрошени орехи.

За глазурата:

100 г шоколад за готвене
1 чаена лъжичка олио

Начин на приготвяне на кората:

В по-дълбок съд добавете млякото и го разбъркайте с маята с бъркалка. След това добавете захарта, ваниловата захар, 1,5 лъжица заквасена сметана, двата жълтъка и маслото.

Необходимо е маслото да престои на стайна температура, преди да го добавите към сместа. Разбъркайте добре с ръчна бъркалка, след което постепенно добавете брашното, докато се образува тесто. Тестото се получава меко и се меси, докато вече не залепва под пръстите. Ако имате нужда от още брашно, добавете по мъничко.

Омесеното тесто се разделя на 2 половини и всяка кора се разточва с размери 25 × 30 см или колкото е размерът на тавата. Поставете тестото върху хартия за печене със същия размер като тавата и го разточете.

Намажете всяка кора със сладко или мармалад. Едната кора намазахме със сладко от кайсии, а другата със сладко от череши, а отгоре ги поръсихме с натрошени орехи. Навийте на руло тестото от двете страни на кората и оставете малко място в средата, за да се види мармалада или сладкото.

руло с мармалад

Поставят се директно в тавата с цялата хартия, като ако приготвяте цяла доза, ще получите 4-5 кори. Междувременно пригответе пълнежа. Сложете двата белтъка в по-дълбок съд, след което добавете захарта. Разбийте с миксер до получаване на твърд сняг, след което комбинирайте със 100 г натрошени орехи.

Разделете сместа на две равни части, като всяка част поставете в средата на всяка кора, там където сте оставили празно място. Можете да го поставите директно с лъжица, но за да е по-чисто и равномерно използвайте кухненски шприц.

сладкиш с крем

Загладете леко крема върху всяка кора и включете фурната да се загрее на 180 градуса. Трябва много да внимавате при печенето и непрекъснато да проверявате корите. Обикновено се пекат 15 минути, но разбира се вие ​​най-добре си познавате фурната.

Докато корите се пекат, направете шоколадова глазура – разтопете шоколада с 1 супена лъжица олио и залейте с получената глазура изпечения сладкиш. Загладете добре и по желание поръсете с натрошени орехи.

сладкиш Дядов мустак

Оставете шоколада да стегне малко, след което нарежете сладкиша. Методът на нарязване е много прост – нарязват се като руло с дебелина 2 – 3 см.

Да ви е сладко!

Източник: За жената

Какво мислите?

Be the first to comment on "Сладкиш Мустакът на дядо – сладък вкус от старите тефтери! С хрупкави орехчета и мармалад:"

Твоят коментар