Горещи новини

Скандал! Зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски в афера за 300 млн. лв. Готвел да хариже на “свои хора” жп-линията Перник-Радомир?

Скандал! Зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски в афера за 300 млн. лв. Готвел да хариже на “свои хора” жп-линията Перник-Радомир?

Назначеният от президента Румен Радев служебен заместник-министър на транспорта Красимир Папукчийски крие грозни скелети в гардероба си, свързани с корупционен план за усвояване на колосалните близо 300 млн. лв., които Европа отпуска за реконструкция и модернизация на железопътната линия София-Перник-Радомир, и по-специално на участъка Перник-Радомир.

В редакцията ни постъпиха повече от смущаващи сигнали за битността на Папукчийски в качеството му на доскорошен директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура”. Докато нашият екип обработва и търси потвърждение за достоверността на предоставената ни информация, ще Ви запознаем с една упорито премълчавана тайна както от бившите управляващи “Продължаваме Промяната”, така и от служебния кабинет на Гълъб Донев. Подозрително е мълчанието и на основния им политически опонент ГЕРБ, което поражда съмнения за трайни и тежки обвързаности в системата на жп-транспорта у нас.

На 16 януари 2022 г., от ведомството на тогавашния министър на транспорта Николай Събев някак между другото обявяват рокада на върха на НКЖИ. Доскорошният принципал Красимир Папукчийски е сменен със Златин Крумов, дългогодишен кадър от системата на железопътните превози.

Още по-мъгляво от министерството споменават, че първият управленски акт на новия директор е стопирането на ключов за релсовата инфраструктура проект на стойност 300 млн. лв. Формалното обяснение защо подчинените на ексминистър Събев отменят процедурата са “поради установени нарушения при нейното откриване”.

Източници на в. “Капитал” тогава хвърлят светлина, че зад привидно административната рокада се крият тежки съмнения към Папукчийски за опорочени процедури около търга и възможно нагласяване на крайния победител. Според данни, с които редакцията ни разполага, по онова време в ДАНС била постъпила информация, че чрез посредничеството на влиятелна адвокатска кантора, бившият шеф на НКЖИ е водел “доверителни” разговори с представители на 3 компании, присъстващи в различни консорциуми, които вече изпълнявали поръчки за модернизация на други железопътни отсечки. В най-напреднала фаза била договорка “под масата” с юридически субект, който вече бил избран да изготви ПУП и Технически проект на същия участък. Целта била въпросните компании да затворят цикъла, макар и през привидно не свързани с тях строителни фирми.

Агентите на родното ФБР анализирали въпросните “технически грешки”, направени от подчинените на Папукчийски от НКЖИ в тръжната документация и стигнали до обосновано предположение, че въпросните “пропуски и неясноти”, както небрежно ги нарича министерството, били допуснати с цел да паснат на техническите параметри за “суровини, части и други материали”, с които компанията, желаеща да спечели процедурата, работела. Нещо повече – уж сбърканите условия лепвали като ръкавица на параметрите, с които предполагаемият бъдещ изпълнител оперирал на други обекти.

Засечени били и суми в особено големи по смисъла на закона размери, постъпили по сметката на въпросното адвокатско дружество. Ако вярваме на източниците си, става въпрос за няколко транша на обща стойност 300 хил. лв. под формата на юридически и консултантски услуги, преведени към 4 адвокатски кантори, свързани помежду си.

Служители на въпросните адвокатски дружества пък били засечени да обядват в центъра на София с лице, което било обвързано служебно и тясно с Красимир Папукчийски.

Докъде е стигнало разследването и дали някога данните, събрани в ДАНС ще видят бял свят, информация няма. Не е ясно дали разследващите са свели данните до знанието на транспортния министър, който побърза да смени директора на НКЖИ без конкретни мотиви.

Дали парите, постъпили в доверителните адвокатски сметки са били предназначени за “авансов хонорар” на Папукчийски, от чийто подпис е зависел победителят, е въпрос, чийто отговор трябва да се дава в съда и пред ОЛАФ.

Спряната процедура за модернизация на жп участъка Перник – Радомир е разделена на два лота: модернизация на железен път и контактна мрежа с прогнозна стойност 242.5 млн. лв. без ДДС и вторият – „Проектиране, строителство и авторски надзор на системи за сигнализация и телекомуникации“ с прогнозна цена 32.1 млн. лв. без ДДС.

Процедурата е прекратена поради установени нарушения при нейното откриване, обясняват от министерството, като те са свързани с грешки, допуснати от НКЖИ при изготвяне на техническата спецификация, които водят до противоречие в текстовете, формулиращи обхвата на дейност, които следва да бъдат изпълнени в рамките на договорения срок. Статусът на обществената поръчка към момента на прекратяване е бил подготовка на оферти, като исканията за разяснения по нея от потенциални участници били много, уточняват от транспортното министерство.

Отсечката също е част от коридор Ориент/Източно-Средиземноморски и предложеният проект ще допринесе за премахване на тесните места и за подобряване на качеството на железопътната инфраструктура.

Проектът включва дейностите по модернизацията на участъка от гара Перник-Разделителна до гара Радомир с линейна дължина 17 км. Проектът предвижда отчуждителни процедури, техническо проектиране за обхода на Батановци, работни чертежи за обхода на Батановци и за участък Перник – Радомир; земно платно, съгласно техническите изисквания; укрепени и защитени откоси на изкопи и насипи; работи по железен път и контактна мрежа по участъка Перник-Радомир; нови съоръжения (отводнителни; жп съоръжения, вкл. тунели и мостове; подлези и надлези; контактна мрежа и електрозахранване; осигурителна техника и телекомуникации; шумозащитни съоръжения); модернизация и изграждане на гарови съоръжения; реконструирани пресичания с техническа инфраструктура.

За инвестиционното предложение е проведена процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС, съвместена с процедурата по ОС, приключила с Решение № 3-ПР/2016 г. на министъра на околната среда и водите, с характер „да не се извършва ОВОС“.

Година по-късно сваленият през лятото на 2022 г. кабинет “Петков” не обелва дума какви са били тези подозрения и кои фирми са се готвили да прилапат пая от 300 млн. лв. Амнезия е налегнала и вече бившият министър Николай Събев, който иначе беше от най-словоохотливите представители на правителството. Дори явните последващи атаки на Папукчийски срещу него не бяха в състояние да отворят устата му за жп-гешефта. Радиомълчание запазват и от служебното правителство, където Папукчийски е възприеман като един от най-влиятелните, макар и обвити в мистерия фигури.

За да хвърлим повече светлина кой и защо би имал интерес да се облажи с тлъстите 300 млн. лв., 85% от които излизат от джоба на европейските данъкоплатци, редакцията ни подготвя въпроси към бившият транспортен министър Николай Събев, както и към наследника му от служебния кабинет, назначен от ген. Румен Радев.

Източник: Crimesbg

Какво мислите?

Твоят коментар