Горещи новини

Какво ловят, а и какво пропускат 6-те супер камери на КАТ? Къде са те?

Какво ловят а и какво пропускат 6-те супер камери на КАТ? Къде са те?

Шестте супер камери на КАТ, които бяха показани и тествани в петъка, вече са линия и работят по възлови пътища из страната.

Те са разпределени из областните служби на КАТ в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Ловеч.

Те са производство на фирмата „Симикон“ от Санкт Петербург и имат лиценз за България от 2012 г. Нашата „Пътна полиция“ е имала идея да се въоръжи с тях още през 2015 г. Сегашните устройства обаче са с изцяло нов софтуер и много повече възможности.

Скоро ще бъдат доставени още. Тайна №1 обаче е цената им.

Освен за превишена скорост, те могат да засекат до 16 автомобила едновременно и в двете посоки за още няколко нарушения (виж схемата). Принципът на действие е, че камерата работи постоянно и заснема регистрационния номер на всеки преминал покрай нея автомобил, а „мозъкът“ й преценява, че той се движи извън правилата.

„Кордон-М” е настроена също да повери и дали колата има застраховка „Гражданска отговорност“. За всяко нарушение има снимка и видеоклип, които постъпват в сървър. Катаджиите ги принтират и издават електронни фишове.

Единствената добра новина за шофьорите е, че засичат скоростта с радиовълни, а не с лазери и са лесно уловими и от по-обикновени и евтини радардетектори.

Българският закон забранява използването на антирадари, които смущават уредите на КАТ, но не и детекторите, които само предупреждават шофьорите, че навлизат в зоната на радара.

Ясно е още, че имат автоматична система за контрол и разпознават номер, скрит с фолио.

 

Източник: glas

Какво мислите?

Be the first to comment on "Какво ловят, а и какво пропускат 6-те супер камери на КАТ? Къде са те?"

Твоят коментар