Горещи новини

Тече безумна пропаганда, която никога няма да ви разкаже това, с което искам да ви запозная днес

Тече безумна пропаганда която никога няма да ви разкаже това с което искам да ви запозная днес

Тече безумна пропаганда, която никога няма да ви разкаже това, с което искам да ви запозная днес. Става въпрос за енергийната зависимост на САЩ от Русия.

Да, правилно прочетохте, енергийната зависимост на САЩ от Русия. Това е и един от отговорите на въпроса – Защо САЩ изоставиха Зеленски и Украйна?

Всичко започва в края на 1980-те години. Тогава СССР е водещата страна по технологии за обогатяване на уран, използвайки газови центрофуги. САЩ използват технология за газова дифузия, която е скъпа и не е толкова ефективна като центрофугите.

Поради това, веднага след края на Студената война, американците започват да купуват обогатен уран от Русия за своите атомни електроцентрали. Така те опитват да спестят възможно най-много пари, тъй като руският уран е 12 пъти по-евтин от собственото им производство.

Резервите от съветския средно обогатен уран бързо са изчерпани, но благодарение на намаляването на арсенала от ядрени оръжия остават 500 т свободен високо обогатен уран. Експерти от двете страни излизат с идеята да го „разредят“ и да създадат гориво за американските атомни електроцентрали.

Технологията за регулиране на урана е разработена от експертите на Уралския електрохимически комбинат. Договорът е подписан през 1994 г., доставките започват през май 1995 г., а последните 60 т руски военен уран, преработени за ядрено гориво, са доставени в Америка през ноември 2013 година.

Междувременно е сключен дългосрочен договор, според който руснаците продължават да обогатяват уран за американските атомни електроцентрали. За тази цел Америка изнася своя естествен уран в Русия. Американските закони обаче забраняват директния износ, но самите американци измислят схема, чрез която тези закони могат са заобиколени.

Именно „Росатом“, с активната подкрепа на Вашингтон, купува канадската компания Uranium One, която изнася тази суровина, а износът на природен уран от САЩ в Канада, както се досещате е разрешен. Така „Росатом“ придобива и няколко уранови мини.

Като се имат предвид стабилните поръчки, Русия запазва и увеличава капацитета на заводите за обогатяване на уран, засилва човешките кадри в тази сфера и осигурява финансиране за нови постижения в областта на развитието на ядрената промишленост.

След две десетилетия на сътрудничество с Русия Америка изостава много в тази област. Американските енергийни компании спестяват милиарди долари от закупуването на руски уран, но губят почти всички компетенции в тази област.

Доказателство за това е неуспехът на Centrus (бившият USEC) да направи първата инсталация за обогатяване на уран в САЩ, използвайки центрофуга. През февруари 2016 г. беше официално обявено, че всички работи по този проект са преустановени.

С други думи Съединените щати продължават да обогатяват уран със старата си дифузионна технология. Според Световната атомна асоциация Америка е на пето място в света по капацитет за обогатяване на уран след Франция, Китай и консорциума URENCO, докато Русия е безспорно на първо място, тъй като има два пъти по-голям капацитет от консорциума URENCO (втори в класацията) и шест пъти повече от САЩ.

Американците зависят изцяло от вноса на природен уран. Според Икономическата информационна агенция на САЩ техните находища осигуряват едва 11% от днешните нужди от тази суровина в индустрията. Това означава, че Русия е поставила САЩ в сериозна енергийна зависимост.

А иначе Европа реши да се откаже от руския петрол и газ, ама някой друг път! Жалко, че страданията ще бъдат понесени от обикновените хора в Европа.

Димитър Байрактаров

Източник: Свободно слово

Какво мислите?

Be the first to comment on "Тече безумна пропаганда, която никога няма да ви разкаже това, с което искам да ви запозная днес"

Твоят коментар