Горещи новини

Съветите на баба за използването на дървесната пепел в градината

Съветите на баба за използването на дървесната пепел в градината

Нашите предци са се изхранвали дълго със земеделие и доскоро са се справяли без използването на химични препарати – най-вече благодарение на пепелта, смята читателката на електронното издание „Стопанство” Зинаида Купро.

Използвали са пепелта и като тор, и срещу вредители, и срещу болести, твърди тя. Пепелта е безплатна универсална тор, подходяща за всички култури. Тя увеличава реколтата, повишава устойчивостта на растенията към заболявания, подобрява вкусовите качества на зеленчуците и плодовете и подпомага борбата с болестите в градината, без да уврежда здравето на хората.

Купро отбелязва, че винаги събира и пази пепелта, която й стига за целия сезон. „Подрязваме дръвчетата и храстите, от градината събираме царевичните и слънчогледовите стъбла и изгаряме всичко. И толкова – пепелта е готова. Събирайте пепелта, за да ви служи през целия сезон. Задължително трябва да я пазите от дъжда. Можете да я съхранявате в кофи, чували, под навес. Пепелта може да се запази в продължение на години на сухо място, без да губи полезните си свойства. Полезно е да я влагате в почвата с торф, прегоряла тор и компост, но с прясна тор не бива”, съветва Купро и обяснява как използва пепелта в своята градина.

1. Разсипвам пепелта около растенията и я покривам с шума или слама. Този метод унищожава вредителите и болестите.

2. Използването на разтвор с пепел и сапун служи за подхранване на растенията и унищожава вредните насекоми. За целта се използват 300 грама пресята пепел, която се залива с 5 литра вода. Кипва се в продължение на 30 минути. Получената смес се прецежда и се разтваря в 10 литра вода, след това се добавят 2-3 супени лъжици течен сапун. С този разтвор се пръскат растенията в сухо време. За градината той е като тор и се влага при разрохкването на междуредията. Освен това унищожава листните въшки и гъсениците. След такъв „душ” растенията се раззеленяват и цъфтят рано.

3. След пръскането на растенията е полезно да ги „напудрите” с пепел. Тя прилепва лесно към влажната зеленина. Това е и извънкореново подхранване на растенията, като същевременно отблъсква вредните насекоми.

4. Много полезно средство се получава, когато смесите пепелта от печката с тази от цигарите. Сместа помага за унищожаването на луковата и зелевата муха, както и на кръстоцветната бълха.

5. Срещу голи охлюви също е полезно да се поръсят ягодите със суха пепел.

6. Мокрите листа на картофа също е добре да бъдат напръскани с пепел, тъй като колорадският бръмбар не каца върху тях.

7. Срещу листната въшка, листната оса и молците по френското и цариградското грозде се прави следния разтвор: 400 грама пепел се накисват за едно денонощие в 10 литра вода, след това се прецежда и се пръска. Същият разтвор служи за профилактика на устрел и херния.

8. Пепелта може да се сипва направо в дупките при засаждане на краставици, домати, зеле, кромид, чесън, картофи, като последните я обичат особено много.

9. В браздите или дупките (зависи от това как садите картофите) трябва да сипете пепел, обелки от кромид и чесън. Пир първото и второто окопаване пак трябва да се вложи пепел.

10. Освен всичко друго в продължение на цялото лято пръскам всичките култури с пепел. Не вреди, а само принася полза, завършва Купро.

 

 

Какво мислите?

Be the first to comment on "Съветите на баба за използването на дървесната пепел в градината"

Твоят коментар