Горещи новини

СТАР ГРАДИНАРСКИ трик: Ако засадите тази билка до доматите, ще имате двойна реколта!

СТАР ГРАДИНАРСКИ трик: Ако засадите тази билка до доматите ще имате двойна реколта!

Отглеждането на домати в градината е много просто. Освен добра почва, достатъчно е да им осигурите слънце и малко вода – това растение не се нуждае от нищо повече, а през цялата година ще имате вкусни домашно отгледани зеленчуци, които можете да комбинирате в много салати, яхнии и гарнитури.

градина домати

Преди да засадите домати, винаги избирайте най-добрия сорт домати. Днес има много вариации между сортовете домати. Освен това, за да имате добра реколта, е важно да знаете pH на почвата във вашата градина.

Дали падат достатъчно валежи, дали слънцегреенето е достатъчно? Когато разберете какъв двор и почва имате, запитайте се кой сорт домати вирее най-добре при такива условия, след което го намерете и го засадете.

едър домат

Важно е да се знае, че доматите се засаждат по-рано. Доматът обича топла почва.

Затова го сейте 8 седмици след последния сняг. Ако наистина сте сигурни, че няма да има големи колебания на времето, едва тогава засадете доматите в градината. Това растение не обича излагането на ниски температури.

клонка домати

Осигурете достатъчно слънце, за да получите сочен и сладък домат и го засадете на място, където ще има пряка слънчева светлина в продължение на 6 до 8 часа през деня. Доматът обича, когато го пазите и го „глезите“. Поливайте го редовно, отстранявайте пожълтелите листа и го пазете от вредители.

До него задължително засадете цветето Петльов гребен, което ще предпази доматите от картофения бръмбар, който понякога може да го атакува. Доматите обичат леко кисела почва, но докато растат, те се нуждаят от по-алкална почва.

До всеки доматен разсад е желателно да се засадят три разсада босилек. Ако редовно берете върховете на босилека, те ще се разклонят и ще произведат повече ароматни листа и няма да прецъфтяват преждевременно. Силният аромат на тази билка прогонва вредителите по доматите.

храст босилек

Според опита на градинарите, невенът действа и върху доматите като естествена защита и допринася за повишаване на добивите. Невенът също е лечебно растение. Добър съсед на доматите е чесънът, който отблъсква червените паяци.

домати и невен

Около доматите е добре да се засажда нисък грах, защото това растение възстановява кислорода в почвата и го прави достъпен за корените на доматите и по този начин служи като естествен тор.

Морковите също имат благоприятен ефект върху доматите, но ако ги засадите директно под тях, ще създадат по-малки корени.

моркови засадени

Лоши съседи на доматите от друга страна са картофите, краставиците и копърът, тъй като секретите на корените им влияят негативно на растежа на доматите.

Доматите също са податливи на подобни заболявания като картофите и царевицата, така че тези растения трябва да бъдат засадени малко по-далеч. Доматите не трябва да се засаждат дори в близост до чушки, тъй като тези растения се „състезават“ с тях за хранителни вещества в почвата.

леха с домати

Под доматите е добре да засадите маруля, цикория, репичка, спанак, иглика, праз – така се използва по-добре и пространството около високия домат.

Какво мислите?

Be the first to comment on "СТАР ГРАДИНАРСКИ трик: Ако засадите тази билка до доматите, ще имате двойна реколта!"

Твоят коментар