Горещи новини

СЗО си призна: СОVID е нищо, новата пандемия ще покоси 10 милиона души

СЗО си призна: СОVID е нищо новата пандемия ще покоси 10 милиона души

Световната здравна организация (СЗО) е органът, от който черпим най-актуалната информация във връзка с болестите и заразите в световен мащаб.

Тази година бе критична за населението заради продължаващата пандемия от новия коронавирус, но това далеч не е единствената заплаха, алармираха американски учени.

От организацията предупредиха за нова глобална заплаха, свързана с разпространението на супербактерии. Това съобщава “Сайънс Алерт”.

700 000 души по света ежегодно стават жертви на особено устойчиви видове бактерии. Световната здравна организация (СЗО ) допуска, че до 2050 г. броят на хората, заразени с вредни микроорганизми, може да достигне 10 милиона.

Експертите посочват, че поради твърде честата употреба на антибиотици, особено в животновъдството, много бактериални инфекции, включително щамове на гонорея, туберкулоза и салмонела, са станали много трудни и понякога невъзможни за лечение.

Както отбелязва професорът по медицина в Калифорнийския университет в Сан Диего Стефани Стратди, на фона на пандемия и неконтролиран прием на антибиотици, светът може по-бързо да се сблъска с агресивността на нов патогенен организъм.

“За разлика от COVID-19, който се появи внезапно, кризата със супербактериите назрява постепенно. Тя вече е пандемия. Това е глобална криза и поради COVID ситуацията се влошава”, каза професорът.

Какво мислите?

Be the first to comment on "СЗО си призна: СОVID е нищо, новата пандемия ще покоси 10 милиона души"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*