Горещи новини

Нови правила за влизане в Германия, извънредна ситуация в Мадрид, Лондон пред блокади

Нови правила за влизане в Германия извънредна ситуация в Мадрид Лондон пред блокади

Нараства броят на заразените с коронавирус в Европа и света. Според статистиката на СЗО, която се базира само на официално потвърдени данни, предоставяни от страните – най-много заразени с коронавирус има в Съединените щати, следвани от Индия, Бразилия и Русия.

Редица страни в Европа обяви рекорден брой заразени за последните 24 часа.

Нови правила за влизане в Германия

В Главна дирекция „Гранична полиция“ е получена информация от Федералната полиция с правилата за влизащите в Германия пътници във връзка с COVID-19, съобщават от „Гранична полиция“.

Според тези правила при пристигане в Германия от чужбина по суша, море или въздух, идвайки от високо рискова зона през последните 14 дни преди пристигането си, гражданите са законово задължени при идването си да отидат директно вкъщи или на друго място за настаняване и да останат там постоянно за период от 14 дни /под карантина/.

За високорискова зона се счита страна или район извън Германия, където съществува висок риск от SARS-CoV-2 инфекция по време на пристигането в Германия. Институтът „Роберт Кох“ постоянно актуализира списъка с високо рискови зони на следния линк – https://www.rki.de/covid-19-risikogebiete.

Това е регламентирано в немското законодателство и се санкционира като административно нарушение с глоба. Законът задължава гражданите да уведомят съответните здравни власти за адреса си в Германия, на който ще пребивават. За да направят това трябва да използват предоставената им от превозвача пътническа карта за местоположение. Изпълнението на карантинните изисквания се следи от съответните здравни власти, връзка с тях онлайн е на адрес:https://tools.rki.de/plztool/.

Ако граждани са били във високорискова зона в период от 14 дни преди пристигането им, при пристигане от тях се изисква законно да предоставят доказателство, че са били тествани за коронавирус SARS-CoV-2 по искане на съответния здравен орган или друг орган, определен от държавата. Като алтернатива, трябва да се подложат на такова тестване, ако бъдат помолени да го направят. Гражданите могат да бъдат тествани безплатно в рамките на 10 дни след пристигането им от високо рискова зона, дори ако това не им бъде поискано. Запазването на ред за тест става на горещата линия за медицинско обслужване – телефонен номер 116 117.

Дори ако резултатите от теста са отрицателни, законово се изисква незабавно гражданите да се свържат с местните здравни власти при развиването на типични симптоми на коронавирусна инфекция SARS-CoV-2 (задух, новопоявила се кашлица, повишена температура или загуба на вкус/мирис ) в рамките на 14 дни от пристигането на лицата.

Меркел предупреди, че ситуацията може да излезе извън контрол

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди днес, че разпространението на коронавируса в страната може да излезе от контрол, ако регионите с повишаващи се нива на инфекцията не вземат по-твърди мерки, съобщиха световните осведомителни агенции.

След видеоконферентна среща с кметовете на 11-те най-големи германски града тя каза, че ако здравните органи бъдат лишени от възможността да проследяват веригите на предаване на вируса, той ще се разпространява безконтролно. Канцлерът приветства връщането на ограничителни мерки в някои градове, включително Берлин, и похвали властите в Мюнхен за това, че са доказали как чрез носене на маски и ограничения в общуването може да бъде забавено разпространението на заразата.

„Броят на инфектираните може да се покачва, но ние съвсем не сме безпомощни“, заяви Меркел. Днес федералните здравни власти съобщиха за 4516 новозаразени за последните 24 часа, с което броят им в Германия става 314 660.

Канцлерът съобщи, че се е договорила с кметовете за налагане на по-строги рестрикции върху обществения живот, ако бъде премината бариерата от 50 нови случая на 100 000 жители седмично. Тя добави, че кметовете ще могат да търсят експертна помощ от Института „Роберт Кох“ и Бундесвера, ако в техните градове седмичният ръст от нови случаи надхвърли 35 на 100 000 жители.

Ограниченията може да включват по-строги правила за носенето на маски, числеността на частните събирания и покупките на алкохол. Меркел подчерта, че за нея най-важното е да бъде предотвратено затваряне на икономиката и обществото, както бе направено през пролетта.

След две седмици канцлерът и кметовете отново ще обсъдят текущата ситуация и дали мерките са били ефективни.

Извънредно положение в Мадрид

Испанските власти потвърдиха днес с указ въвеждането в област Мадрид на извънредна ситуация, включваща частичното затваряне на испанската столица и околностите й, което вчера бе отменено от мадридски съд, предадоха Франс прес и ТАСС.

„Трябва да вземем тези мерки, за да защитим здравето на мадридчани“ и да не позволим рязко увеличаване на броя на заразените и в останалата част на страната, заяви здравният министър Салвадор Иля на пресконференция след извънредно правителствено заседание . „Правителството реши да обяви извънредна ситуация“, каза той. Такъв режим режим може да бъде обявен от кабинета за срок от 15 дни. За да бъде удължен, е необходимо съгласието на парламента.

Решението на лявото правителство на Педро Санчес бе взето въпреки ожесточената съпротива на регионалното правителство на Мадрид, водеща роля в което има опозиционната на национално равнище консервативна Народна партия.

„Премиерът на автономната област Мадрид реши да не предприема нищо“, заяви Иля, имайки предвид Изабел Диас Аюсо, която до последно се опитваше да убеди централното правителство да не обявява извънредна ситуация.

Чрез налагане на извънредна ситуация испанските власти ще могат да наложат карантинни мерки в населените места с високи нива на разпространение на на коронавируса – ще бъдат въведени ограничения за влизане и излизане от столицата и още девет съседни населени места от област Мадрид, което ще засегне повече от 4,5 милиона души, отбелязва ТАСС.

Броят на новите случаи на заразяване с коронавируса в Швейцария и Лихтенщайн нарасна с рекордните 1487 за един ден, предаде Ройтерс, като цитира швейцарската агенция за обществено здравеопазване.

Общият брой на заразените е 60 368, повишение спрямо 58 881 вчера. Броят на починалите нарасна с трима за последните 24 часа, като достигна 1794.

Швейцария съобщи за първия потвърден случай на заразяване с коронавируса в края на февруари. На 23 март дневният брой на новозаразените достигна рекордните 1456 случая, а на 1 юни достигна най-ниското си равнище – само трима души, припомня Ройтерс.

Неизбежни са новите Сovid-блокади в Лондон

Кметът на Лондон Садик Хан заяви в петък, че новите ограничения и блокади в Лондон са „неизбежни“ и че ако Лондон премине от „първо на второ ниво на пандемична заплаха“, ще има забрана за смесване на домакинствата.

„Разпространението на вируса се ускорява във всяка част на Лондон и това, което не искам, е хората, живеещи в един квартал, да изпадат в самодоволство … ако коронавирусната зараза не е толкова разпространено в техния квартал“, посочи Хан, но добави, че всички решения ще зависят на срещи следващата седмица като част от „процес на ескалация“.

„Ще имаме всички данни и опции пред себе си, преди да вземем решение“, подчерта той.

Неговото изказване е факт, след като ден по-рано броят на новозаразените с Covid-19 в Обединеното кралство скочи с цели 17 540 до общо 561 815 от началото на пандемията.

Армията на помощ в Словакия

Словакия регистрира днес пореден дневен антирекорд на новите случаи на коронавирус, което принуди властите да поискат от армията да помогне на здравните служители и да предупредят за въвеждане на по-строги рестрикции на обществения живот, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната Ярослав Над заяви, че близо 1500 военнослужещи ще бъдат командировани в помощ на здравната система. Първоначално 267 от тях ще бъдат на разположение на здравните власти през уикенда, за да помогнат за проследяване на контактите на заразените с коронавируса.

Словакия отчете днес 1184 новозаразени с коронавируса за денонощие, съобщиха властите, с което общият брой на заразените в страната с население 5,5 милиона души достигна 16 910. Към днешна дата смъртните случаи са 57, а хоспитализираните с Ковид-19 – 370.

„Започвам да се тревожа дали взетите мерки могат да бъдат ефективни при толкова значителен ръст на заразените“, каза на пресконференция премиерът Игор Матович.

Здравният министър Марек Крайчи заяви, че базовото репродуктивно число за разпространението на заразата е около 1,4, което означава удвояване на новите случаи за седмица.

Словашките власти засега избегнаха въвеждането на обща карантина, но въведоха задължително носене на маски в закрити обществени пространства, ограничиха броя на клиентите в магазините, разпоредиха ресторантите и баровете да затварят в 22.00 ч. и ограничиха броя на участниците в спортни и обществени прояви.

Рекорди в Швейцария

Броят на новите случаи на заразяване с коронавируса в Швейцария и Лихтенщайн нарасна с рекордните 1487 за един ден, предаде Ройтерс, като цитира швейцарската агенция за обществено здравеопазване.

Общият брой на заразените е 60 368, повишение спрямо 58 881 вчера. Броят на починалите нарасна с трима за последните 24 часа, като достигна 1794.

Швейцария съобщи за първия потвърден случай на заразяване с коронавируса в края на февруари. На 23 март дневният брой на новозаразените достигна рекордните 1456 случая, а на 1 юни достигна най-ниското си равнище – само трима души, припомня Ройтерс.

Абсолютен рекорд в Русия

В Русия беше отчетен абсолютен рекорд на заболеваемостта от коронавирус от началото на пандемията – повече от 12 100 нови случая през изминалото денонощие.

Предишният рекорд от над 11 600 заразени беше регистриран на 11 май.

Лидер по разпространение на коронавирусната инфекция остава Москва с над 3700 нови случая за денонощие. От днес в столицата се въвеждат нови ограничения.

До 28 октомври се спират преференциалните карти за пътуване в градския транспорт на пенсионерите, а до 18 октомври – на учениците. Тогава приключва есенната ваканция.

Все по-вероятно е преминаването на училищата към дистанционно обучение още от следващия ден. Междувременно от Научен център по вирусология и биотехнология „Вектор“ в Новосибирск съобщиха, че на 15 октомври ще бъде регистрираната разработваната от тях втора руска ваксина срещу Covid-19.

Първата, създадена в Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“, получи официална регистрация на 11 август – преди началото на третия заключителен етап на клиничните изследвания.

Румъния обмисля нови ограничения

Румънският здравен министър Нелу Татару заяви днес, че до момента след обработката на 11 000 теста в рамките на анализ на серумни проби е установено, че степента на имунизираност спрямо новия коронавирус е 4,6 процента, съобщава телевизия Диджи 24.

„Събрани бяха 17 000 серумни проби. От тях бяха обработени 11 000. До момента степента на имунизираност е 4,6 процента“, заяви министърът.

Същевременно президентът Клаус Йоханис посети днес Националния институт за обществено здраве и отправи призив към румънците да спазват стриктно противоепидемичните мерки.

„Препоръчвам да носите маска през цялото време, когато сте извън дома“, заяви държавният глава, след като днес бе регистриран нов рекорден брой новозаразени в страната.

Той добави, че може да бъдат въведени ограничения по отношение на събития от частен характер като сватби и кръщенета, но отбеляза, че няма причини за отлагане на насрочените за декември парламентарни избори.

„Не възнамерявам да се връщаме към извънредното положение. Има мерки, които може да имат добри резултати. Не е необходимо да затваряме цялата страна, няма нужда от извънредно положение“, изтъкна Йоханис.

През последното денонощие в страната бяха регистрирани рекордните 3186 нови случая на коронавирус, 52 души починаха, а 613 се намират в интензивни отделения.

Редица окръзи и населени места, включително и Букурещ, отново въведоха ограничения, като затвориха хранителните и питейните заведения, игралните зали, театрите и кината. Увеличава се и броят на училищата, които преминават към онлайн обучение.

Черната статистика от началото на пандемията

Над 36,5 милиона случая на заразяване с новия коронавирус са били регистрирани по света от началото на пандемията, съобщи агенция Франс прес, като се позова на събрани от нея официални данни към 11 ч. по Гринуич (14 ч. българско време).

Вирусът е причинил смъртта на най-малко 1 063 346 души. Над 25,3 милиона човека са се възстановили, след като са прекарали заразата.

Вчера бе съобщено за общо над 355 хиляди нови случая на зараза и 6408 починали по света.

Най-тежко засегнатият от пандемията регион са Латинска Америка и Карибите, с близо 365 хиляди починали при над 9,93 милиона случая на заразяване.

Съединените щати са най-пострадалата държава, като са на първо място в света по брой заразени и починали, с близо 213 хиляди починали при над 7,6 милиона регистрирани заразени. Следват Бразилия (почти 149 хиляди починали при 5,028 милиона заразени) и Индия (над 106 хиляди починали при повече от 6,9 милиона заразени).

Перу е на първо място по най-много смъртни случаи на 100 000 жители (100). Втора е Белгия (87), а третото място си поделят Боливия, Бразилия и Испания (по 70).

Източник: Дир.БГ

Какво мислите?

Be the first to comment on "Нови правила за влизане в Германия, извънредна ситуация в Мадрид, Лондон пред блокади"

Твоят коментар