Горещи новини

Нинова: Три пъти Борисов ни предложи коалиция! Три пъти му отказахме! С МУТРИ НЕ РАБОТИМ!

Нинова: Три пъти Борисов ни предложи коалиция!

След 11-те си години некадърно управление, ГЕРБ вече нямат аргументи, не могат да лъжат повече как добре са се справили.

Резултатът е бедствие и е виден. Затова са се заредили с нови опорни точки, една от които е, че управлението им, хубаво или лошо, днес няма алтернатива. Цялата им пропагандна машина в момента внушава на пълни обороти, че БСП не е алтернатива. Отправят мерзки внушения на хората, че БСП се е договорила с ГЕРБ, и лично аз- с Бойко Борисов. Целта им е за пореден път да отнемат алтернативността на БСП, градена от нас с много труд, с много усилия и много жертви през последните години.

Това каза Корнелия Нинова пред пленума на БСП. Ето извадки от текста на нейната прелюбопитна и силна реч:

Прави ми впечатление, че говорители на тази теза са не само функционерите на ГЕРБ, но и хората от т. нар. „градска десница“, които през годините се коалираха с ГЕРБ, имаха свои министри в кабинетите на Борисов и заемаха високи длъжности в държавата благодарение на гласовете на ГЕРБ. Докато ние от БСП цяло десетилетие се борихме със зъби и нокти срещу този авторитарно-мутренски модел и понасяхме стоически всички негативни последици от тази борба, т. нар. градски десни като Да, България, ДСБ и пр. бяха част от този модел. Тогава беше най-трудно, но те мълчаха, съуправляваха и се облагодетелстваха от този мутренски модел.

Сега, когато е повече от ясно, че Борисов си заминава, е лесно. Сега е много лесно да свалиш плаща на управник и патерица на ГЕРБ и да се титулуваш опозиционер. Лесно е вече да се изявяваш като анти-Борисов говорител и „герой“ на улицата. Ужасното и грозното обаче е, когато го правиш на гърба на автентичната опозиция БСП.

Прави ли ви впечатление, че всички те хулят БСП и се съизмерват с БСП, опитвайки се да отнемат нашата алтернативност, като нагло лъжат, че сме се договорили с ГЕРБ. Докато истината е, че от всички партии, които влизаха в парламента, единствени ние отказахме да влезем в правителствата на Борисов. А такива предложения той ни е отправял неколкократно. Истината е, че само БСП беше последователна и яростна опозиция на мутренския режим.

Отказахме постове. Отказахме всякакви предложения.

Затова днес ние имаме право да претендираме, че сме автентичната алтернатива и аз ви призовавам – на всяко място, при всяко участие, във всеки разговор, разбивайте тази лъжа с факти, обърна се Нинова към социалистите. Факти от изминалите 10 години – 3 отказа да влезем в правителства на Борисов, 5 вота на недоверие, 2 напускания на парламента с искане за оставката на Борисов (едното от които продължи 3 месеца) пет алтернативни бюджета с алтернативни политики, наши протести- Бузлужда, 1 май, протестът пред Министерски съвет.

Налаганата от властта на мутрите друга опорна точка е, че БСП се е договорила с Борисов, защото не излизала на протестите и в момента крепяла кворума на властта му в парламента.

В това изречение се съдържат точно 3 лъжи. Парламентарната група на БСП не влиза в пленарна зала и не се регистрира за заседания. Първата лъжа е, че крепим кворума.

Втората лъжа е твърдението, че БСП не подкрепя и не участва в протеста. Ние първи заявихме подкрепа за протеста. Още в първия ден, при влизането на прокуратурата в президентството цялата парламентарна група бяхме пред президентството. И оттогава до ден днешен, всеки ден, над 90 дни две трети от участниците на протестите пред МС са наши симпатизанти. Нека се знае, че депутатите на БСП са всеки ден на протеста, но не излизат да говорят на трибуната, защото протеста е граждански. Софийската организация е всеки ден на протеста.

А вие знаете, че наши членове се включват в протестите и по места. И днес, в позицията, която подготвяме за резолюцията на ЕП, отново ще изразим подкрепата си за тези протести. Това са факти, които трябва да се изтъкват навсякъде, за да не допуснем новата опорна точка на провалената власт на Борисов да стане мантра, която да се тиражира и налага в общественото пространство и да разбива нашата алтернативност.

Големият въпрос сега е не кой и с колко депутати ще влезе в следващия парламент. Ясно е, че Борисов и борисовщината си отиват. Сега въпросите за решаване са какво ще правим с държавата – как ще променим това състояние, до което ни докара клиентелистко-мафиотската групировка ГЕРБ, как ще върнем разделението на властите, как ще върнем силата на парламентарната република, как да върнем върховенството на закона.

Предизвикателства са и въпросите как да преизчислим всички пенсии, как да премахнем търговския статут на болниците, как да създадем условия за развитието на високи технологии и дигитално образование. Какво ще правим в земеделието, какво ще правим във ВиК сектора, как ще изчистим България от сметището, в което я превърна ГЕРБ? Това е истинският разговор за бъдещото управление, а не с кого да се коалираме.

Казвам всичко това, защото вярвам, че скоро БСП ще управлява. И днес трябва да сме много открити и честни с българския народ за това какво можем да направим и какво – не.

Записа: Пею Благов, Skandalno.net

Какво мислите?

Be the first to comment on "Нинова: Три пъти Борисов ни предложи коалиция! Три пъти му отказахме! С МУТРИ НЕ РАБОТИМ!"

Твоят коментар