Горещи новини

Нана Гладуиш: Любовта на семейството ми и работата ме спасиха от рака на гърдата

Нана Гладуиш: Любовта на семейството ми и работата ме спасиха от рака на гърдата

„Синът ми беше на 2 години и 7 месеца, когато ме диагностицираха с рак на гърдата за първи път. Аз бях на 38 и ми се живееше. На 98 пак ще ми се живее.

Вторият път, когато ме диагностицираха, изпитвах силно разочарование и гняв, че съдбата няма да ме остави на мира. Терапията беше много тежка и имаше моменти, в които не бях сигурна, че ще я издържа. Но мъжът ми все казваше „Още малко, не се отказвай!“. Тогава имах нужда от малки цели, които да си поставям. Желанието ми за живот и близките ми бяха причината да преборя рака на гърдата. Разбира се и работата. Не съм спирала да работя.“

Това заяви телевизионната водеща Нана Гладуиш в ефира на предаването „Студио Actualno“.
В световния месец за борба с рака на гърдата поканихме Нана, за да ни сподели за вътрешната си сила и мотивацията, за важността от ранната диагностика, както и за нейната фондация „Една от 8“ в подкрепа на жени със същия проблем.

За първи път през 2012 година, в национален ефир, Нана сподели за диагнозата си рак на гърдата. Две години след успешно приключилото й лечение, през 2017 година тя отново беше с диагноза рак, този път на другата гърда.

„Няма как човек да мине лесно и безпроблемно през две диагнози, особено през втората, защото не я очаквах, при мен ракът се оказа наследствен. Сега лекарите се отнасят с много голямо внимание, защото съм предразположена към онкологични заболявания. Най-лошото е, че когато ти се случи нещо подобно ти забравяш за предишния си начин на живот. Целиш се много в бъдещето, казваш си „искам да съм жива след 5, след 10 години, да си отгледам децата“. Това са много големи цели, не е нужно човек да прави толкова големи планове и да натоварва себе си с очаквания. Никой от нас не знае какво го чака утре. Аз продължавам да си уча уроците. Човек трябва всеки ден да си взима едни 5 минути за равносметка и да не спира да живее.“

През 2013 година, телевизионната водеща основава неправителствена организация в подкрепа на жени с рак на гърдата и техните близки. Мисията им е да помагат за ранното откриване на рака, като организират безплатни профилактични прегледи в цялата страна, информация, психологическа, емоционална и практическа подкрепа.

„Най-доброто, което една жена може да направи за себе, е да ходи редовно на профилактични прегледи, защото рак, който е дал външни белези, той вече не е ранен, трябва да бъде хванат още на апаратура“, категорична е Нана. „В България няма скринингова програма, а това е изключително важно. Това трябва да е национална политика и не само за рака на гърдата, а за всички заболявания.“
Според статистиката 1 от 8 жени се разболява от рак на гърдата, а в 15% от случаите заболяването е открито в късен етап, когато вече има метастази и лечението е по-трудно.

Източник: Актуално

Какво мислите?

Be the first to comment on "Нана Гладуиш: Любовта на семейството ми и работата ме спасиха от рака на гърдата"

Твоят коментар