Горещи новини

Мила родна действителност или как се отглежда дете със 700 лв. заплата

Мила родна действителност или как се отглежда дете със 700 лв. заплата

Според статистиката около четвърт от населението на България получава под 1 000 лева месечно. На фона на тази тенденция стана ясно още, че въпреки инфлацията през последните месеци, близо 45% от трудещите се не са получили увеличение или то е между 5 и 10%, предава Нова.

Галя Младенова сама се грижи за 11-годишната си дъщеря и болния си баща. Получава минимална работна заплата и това я нарежда сред онази ¼ от работещото население, което според последните проучвания получава под 1 000 лева месечно. Смята обаче, че в Северозапада работещите бедни са много повече като процент.

Половината жители на родното ѝ село Лиляче емигрирали в чужбина и това го нарежда на едно от първите места като селище в района с най-много гастарбайтери, а причините са ясни – липсата на работа или на добре платена такава.

Младенова владее четири чужди езика и би могла да се справи отлично в чужбина, но иска дъщеричката ѝ да завърши българско училище, в каквото тя самата е учила, а и няма кой да се грижи за болния ѝ баща. Затова стриктно пресмята своите 710 лева месечно.

„За най-належащите неща. Дори и не са и достатъчни. За сметките, за храна и за детето, но казвам пак – невинаги стигат. Слава Богу, баща ми получава пенсия. Живеем заедно, но и на него не мога да разчитам, защото и той си има разходи – купува скъпоструващи лекарства, инвалид е“, обясни тя.

Най-голямото изпитание за тримата обаче е наближаващата зима. За храната ще си помогнат със зеленчуците, които Галя сама отглежда в градината си, но дървата за отопление са под сериозен въпрос.

„Не сме готови, не сме купили. Кубикът е 120 лева. С рязане, прекарване, цепене – 150 лв. На нас ни трябват най-малко 12 кубика, което е около 2 000 лева грубо“, посочи Младенова.

За да ги имат не трябва да харчат нито лев от нейната заплата цели три месеца, което е невъзможно най-малкото заради детето, сметките и храната. А ако дървата продължават да поскъпват, положението ще стане още по-сериозно и това поставя Галя пред сериозно изпитание, върху което тя мисли буквално всеки ден и се надява да намери вариант.

Източник: Пловдив 24

Какво мислите?

Be the first to comment on "Мила родна действителност или как се отглежда дете със 700 лв. заплата"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*