Горещи новини

Къде да се скрием при бомбандировка в България?

Къде да се скрием при бомбандировка в България?

Голяма част от скривалищата в София, които са строени при евентуална биологична, химическа атака или бомбандировка ще бъдат запечатани, а вместо в тях гражданите ще се крият в метростанции и паркингите на новите сгради.

Бройката на убежищата е секретна, но според информация на „Монитор“ те са около 500. Много от тях се намират в обществени сгради, частни постройки и жилищни кооперации. Те обаче не се поддържат от години и състоянието им е плачевно.

„Несериозно е дори да си мислим, че можем да скрием цяла София при евентуална заплаха. Според плана действащите скривалища са направени така, че да има във всеки административен район място, където да бъдат настанени хора, от които зависи градът да не се парализира. Има, разбира се, места и за цивилното население. Ние правим всичко възможно да поддържаме тези места, но средствата ни са ограничени“, обясни Тони Тутунаров.

При бомбена заплаха обаче може да бъде използвано метрото. Така то се превръща в най-голямото бомбоубежище в столицата, което далеч не би успяло да побере всички нуждаещи се от прикритие софиянци. Освен метростанциите, могат да бъдат използвани и няколко подлеза.

Защо метрото е най-сигурно?

Защото едно от изискванията за изграждането на конструкцията му е да издържа на ударна вълна. То е снабдено и с необходимата вентилация и водопровод, отделен от централния. Според различни източници метрото би могло да изолира хората от външния свят до максимум три дни – този период се смята и за психологическа бариера.

Друго подходящо убежище в случай на „дъжд от бомби“ над софийското небе е гаражът на НДК. Той също разполага с нужните вентилационни системи, както и с три уплътнени врати. Още едно скривалище е и това под трезора на БНБ на бул. „Цариградско шосе“.

Какво мислите?

Be the first to comment on "Къде да се скрием при бомбандировка в България?"

Твоят коментар