Горещи новини

Как да пресадим мушкатото през есента, за да цъфти обилно без прекъсване?

Как да пресадим мушкатото през есента за да цъфти обилно без прекъсване?

Знаете ли, че в къщата на всеки аристократ е имало мушкато на времето?

Внесено от Южна Африка, това непретенциозно цвете бързо се вкоренява в къщите на благородството от 17-ти век и след няколко десетилетия може да бъде намерено навсякъде. Днес от Na Kafe ще ви разкажем как да го накарате да ви радва както през зимата, така и през лятото, на улицата и в къщата.

Това изисква правилна грижа през есента.

През топлите месеци то се чувства чудесно добре в градината или на открития балкон. Мушкатото може да цъфти от пролетта до късна есен. Въпреки това, за да може да произведе буйни китки цветя през следващата година, трябва да се грижите за него и през септември.


Защо да пресадите мушкатото във вашия дом?

Трудно е да се подценяват ползите от мушкато в къщата. В родината си той отдавна се използва за заздравяване и дезинфекция на рани. Смята се също, че носи мир и благополучие в къщата, което също не е случайно: етеричните масла от него действат успокояващо на нервната система и дори лекуват главоболие.

Вредителите мразят ароматната му миризма! Следователно, ако поставите саксия с мушкато на прозореца ще спрете входът на мушиците в къщата. Много вредители (например листни въшки) не се доближават до него. За да предпазят другите стайни растения от неговата инвазия, много градинари го засаждат до други култури.

Как да се грижим за мушкатото през есента

Септември е времето да пресадите цветето в саксия и да го скриете за зимата. Грижата за него също означава резитба. Без нея стъблата ще се разтегнат, на следващата година те ще дадат много по-малко съцветия и ще бъдат по-податливи на болести. Ще ви разкажем как да оформите луксозен храст с много цветя. И това трябва да се направи през есента!

За пресадите полейте обилно и изчакайте, докато водата се абсорбира напълно в почвата. След това внимателно изкопайте заедно със земната буца, отърсете излишната почва и трансплантирайте растението в подготвена саксия с дренаж. Саксията не трябва да е твърде голяма.

След пресаждането отново полейте мушкатото и продължете с резитбата.

Сухите листа, издънки и цветя подлежат на резитба. За да образуват красив храст, градинарите препоръчват да се премахне половината от височината на растението.

Пресаждането и подрязването приключва, сега е важно да се следи състоянието на цветето, защото това е стресиращо за него. За да е удобно растението да свикне с по-висока температура, първо го поставете на балкона и едва след няколко дни го внесете в къщата.

Изберете място с много светлина, можете да поставите саксията дори на пряка слънчева светлина. При липса на светлина листата стават по-малки Така че може да е необходима лампа. Освен поливането, не забравяйте да обръщате саксията от време на време, така че цветето  да расте равномерно във всички посоки. През лятото поливането може да бъде до 4 пъти седмично, а през зимата – само 1-2 пъти.

 
Мушкатото дава красиви продълговати плодове, поради което се е предпочитано от много дами .Тази цъфтяща красота се смята за една от най-красивите декорации на балкони и градини. И с подходяща есенна грижа изобщо става неустоимо за очите

Източник: За жената

Какво мислите?

Be the first to comment on "Как да пресадим мушкатото през есента, за да цъфти обилно без прекъсване?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*