Горещи новини

Историята на големият бос на ВИС – Васил Илиев

Историята на големият бос на ВИС - Васил Илиев

Няма българин, който да не е чувал за мафиотската организация ВИС и нейния основател Васил Илиев (по-големият брат на Георги Илиев). Васил е считан за най-могъщата фигура в подземния свят, признат за най-могъщия гангстер на Балканите за своето време.

Роден е през 1965 г. в Кюстендил. Има брат на име Георги и сестра, която се казва Мариана. Многократен шампион по борба, сред съучениците му са Младен Михалев – Маджо, Илия Павлов и Димитър Джамов.

След несправедливо според него решение на европейско първенство (отказват му участие), той решава да напусне спорта и се ориентира към гангстерските банди. Жени се за приятелката си Мариета още като съвсем млад, докато е в казармата и има от нея само една дъщеря (Ивон).

Васил Илиев и престъпният свят

Престъпния му живот започва в Чехословакия през 1987 година, където се засича с Карамански. Малко след това е арестуван и прекарва 2 месеца в чешки затвор. След което заминава за Унгария, като двамата с Карамански продължават своите далавери с валута, злато, крадени коли.

През 1991 година създава своята фирма „ВИС“ ( абревиатура от „Вярност, инвестиции, сигурност“), като към акционерите (Пламен Тимев-Ганди, Николай Цветан, Пенчо Младенов Веселин Йотов) се присъединява и брат му Георги. Васил е главната управленческа фигура.

Занимават се с рекет и изнудване под формата на охрана на обекти и кражби на автомобили. Едновременно с това Васил Илиев открива и бизнес с дискотеки, отваряйки няколко по Южното Черноморие.

Истински възход за неговата империя е югоембаргото. От него той съумява да спечели милиарди тогавашни левове. Сделките извършва заедно с Мултигруп на Илия Павлов, най-вече от нелегално прокарване на петролни продукти в Сърбия.

Историята продължава с ВИС-2

Появява се новата му компания ВИС-2, която има легален бизнес. Занимава се със зърно, транспорт, туризъм, като в същото време изнудванията, рекетът и кражбите на коли си продължават – всъщност по-съществените печалби са именно от нелегалната дейност.

ВИС-2 се превръща в монополист в застрахователния бизнес, като има повече от 3000 души персонал и над 150 фирми, които са свързани с нея.

Убийството на Васил Илиев

Смъртта застига Васил Илиев на 30-годишна възраст на 25 април 1995 г. Застрелян е в автомобила си край ресторант „Мираж“. Убийството остава неразкрито и през 2015 година делото е прекратено по давност. Гробът му се пази от семейството и до днес от иманяри, които проявяват интерес към него.

Източник: Криминалното

Какво мислите?

Be the first to comment on "Историята на големият бос на ВИС – Васил Илиев"

Твоят коментар