Горещи новини

Ето как да свалим кръвното без лекарства

Ето как да свалим кръвното без лекарства

При повечето хора систоличното кръвно налягане (горна граница) с годините се увеличава. В резултат много от възрастните имат или ще имат “изолирана систолна хипертония” – високо кръвно налягане, при което само горната граница е над нормата.

Например 150/80. Нормите за това кое е оптимално кръвно, прехипертония и хипертония са едни и същи за всички над 16 години, независимо от възрастта или пола. Ето защо с течение на годините и при повишаване на кръвното налягане хората се обръщат към медикаментите, за да държат в норма стойностите си.

Високото кръвно налягане обаче може да бъде неутрализирано по естествен път, казва директорът на университетската болница Манхайм и председател на германската лига за хипертония Бернхард Крамер.

Според него корекцията на начина на живот е ефективна мярка в борбата с хипертонията и може значително да намали количеството на приетите лекарства.

Дори 150 минути леки тренировки през седмицата ще бъдат много полезни за сърцето. Крамер отбеляза, че повечето пациенти с хипертония са с наднормено тегло, така че отслабването ще помогне за намаляване на налягането.

Лекарят също така съветва да се откажете от консумацията на големи количества сол, замествайки я с подправки. Според Крамер, пациентите с хипертония трябва да се придържат към лека диета с много зеленчуци, плодове, нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести храни. Диетата трябва да включва също сок от цвекло, чесън и глог.

Какво мислите?

Be the first to comment on "Ето как да свалим кръвното без лекарства"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*