Горещи новини

Енев може да е заровил и 200 трупа! Гробището е без регистър, не е стопанисвано

Енев може да е заровил и 200 трупа! Гробището е без регистър не е стопанисвано

“Най-вероятно никой потърпевш няма документи от него! Не знам как ще доказват”, казва още зам. председателят на Съюза на погребалните фирми в България Стоян Макреев

Задържаният предварително признал за над 50 незаконни погребения, но след разговор с адвокат не потвърдил

Един от мъртъвците бил в чувал с лепенка от Съдебна медицина заради съмнения за насилствена смърт

На регламентирано гробище, което не е стопанисвано и поддържано, погребалният агент Георги Енев е заравял труповете на възрастните хора. Преди дни мъжът бе задържан, след като до село Клисура край Банкя властите изкопаха човешки останки на тринадесет души. Имената на някои от тях бяха ясни, но за други се изисква процедура, за да се установи самоличността им.

Пред „168 часа“ зам.-председателят на Съюза на погребалните фирми в България Стоян Макреев обясни, че най-вероятно част от хората са били погребани по време на пандемията. Според него мястото, на което са заровени, било напълно отворено и всеки можел да си позволява да прави каквото иска.

„И 200 трупа може да има заровени там, които да ги откриват години наред“, твърди Макреев.

Според властите 51-годишният Георги Енев, който бил собственик на траурна агенция „Орион“, имал договор с Дома на военноинвалидите в Банкя, както и с други институции, където са настанени възрастни хора.

Още по-шокиращото в случая бе това, че по време на предварителната беседа с разследващи мъжът призна за над 50 незаконни погребения, но след разговор с адвокат не пожела да потвърди за телата и упорито мълчеше.

По време на разследването стана ясно и че заподозреният е давал по 100 лв. на роми, за да копаят дупките, в които по-късно слагал телата, пише „24 часа“. Работниците разказали, че били наемани, без да знаят подробности и просто вършели поставената им задача. Георги не им е споделял допълнителна информация, само им давал парите. Основната клиентела на Енев били жители на Банкя и Иваняне.

Оказва се, че след като стана ясно какво е правил погребалният агент, в столичната полиция са постъпили десетки сигнали от хора, чиито близки са починали, а семействата са използвали услугите на арестувания. Всички те искали да проверят дали не са потърпевши от него.

Пред „168 часа“ за ужасяващия случай, както и за пропуските на държавата в него говори зам.-председателят на Съюза на погребалните фирми в България Стоян Макреев.

– Г-н Макреев, последно труповете в землище, в горичка или в гробище са намерени?

– Мястото, където са открити труповете, не е землище, нито горичка, а е гробище и то трябва да е стопанисвано от голяма столична община. Това е един от най-важните детайли в този случай. Нарушението е, че това гробище, което е на повече от 100 години, не е обгрижвано от компетентните органи, което е позволило на Енев да извърши престъплението. Гробището не е имало нито ограда, нито определено време за достъп. Точно това е дало възможност на Енев, който дерибейства още от 90-те години, да погребва труповете, без никой да разбере. През годините може и 200 души да са били заровени там. По закона за местните данъци и такси не може да бъде допуснато такова място да бъде оставено без ограда. А точно там всеки е можел да влиза и излиза, когато си иска, без значение копае ли, или зарива. Трябвало е да се следи.

– Имало ли е регистър на починалите лица за това гробище?

– Това е друг важен момент – във всяко гробище трябва да се води регистър на починалите лица, защото ако трябва да се отваря повторно някой гроб, задължително е да се установи точната дата на погребване. Познайте дали има регистър за това гробище? Както има азбучник за раждането на лице във всяко населено място, така трябва да има азбучник и за неговата смърт, особено за полагането на тленните останки в гроба. Сега опитват да изкарат, че нашият бранш – частните погребални агенции, сме виновни.

– Ако това гробище е било стопанисвано, щяло ли е да се стигне до погребването на труповете?

– Гробището е малко, не повече от 10 декара, било е регламентирано и са се извършвали погребения. По-миналата седмица например е имало две погребения. Ако то беше стопанисвано обаче, нямаше да се стигне до погребването на хората без документи.

– Вие бяхте ли на мястото, когато задържаха Енев?

– Разбрах за ставащото в село Клисура, община Банкя, и някъде към 11,00 ч. същия ден отидох на гробището. Исках да вляза навътре, където видях човек, който се представи за шеф на Криминална полиция. Той ми каза, че това е невъзможно. Аз отговорих, че съм на публично-общинска собственост. Той не даде и се хвана чак за кобура, вдигнах скандал. След 10 мин. дойде патрулка с още две момчета, които ми взеха личната карта. След половин час дойдоха още 20 – 30 души от 9-о районно и СДВР. Чакаха Бобкат (минибагер – б.р.), за да изровят веществени доказателства. Аз попитах: Сега тепърва ли ще ровите всичко, а те ми отвърнаха – той вече си призна. Аз обясних, че докато не дойде следовател от прокуратурата, нищо не трябва да се пипа. Ако няма преки доказателства, съдът ще каже – косвените не ни интересуват. Чак към 15,00 ч. дойде служител на прокуратурата, а аз в 17,00 ч. тръгнах спокоен, че в негово присъствие ще се събират уликите. Сега обаче ще има проблем с доказването на връзката между покойниците и Жоро Енев.

– Какъв ще е проблемът с доказването на връзката между покойниците и Георги Енев според Вас? Все пак той е признал?

– Най-вероятно всички, които са възлагали кремация на този човек, нямат документи за това начинание. Когато дойдат при мен, аз им давам документ с моя подпис и печат на фирмата, така че ако утре имат претенции, да могат да отидат в съда и да представят листовете, за да се разреши спорът. Сега обаче тези хора могат да кажат – дадохме 1000 лв. на Георги да кремира баща ми, а той ще им отвърне – ами аз не ви познавам вас. Съдът пък ще каже – а вие имате ли документи за тези пари и те ще се сетят, че нямат такива. Енев го познавам от 17 години и не съм сигурен дали въобще е имал фирма. Ако е имал, не знам дали една стотинка оборот има досега на нейно име, или пък да има отчетени разходи. Проблемът е и в хората, които са му възлагали да кремира близките им. Как ще се довериш на такъв човек?

– От хосписи ли са били погребаните трупове, каквато бе разпространената информация?

– Не всичките. Аз, ако взема покойник от хоспис, след това трябва да се срещна с прекия наследник или този, който държи личната карта на починалия. В 99% от случаите личните документи на покойниците не седят при тях, когато са в хосписите. Там има копия, но не и оригиналите. Тях ги държи човек, който трябва да се срещне с погребалната агенция и да възложи услугите. Друг е въпросът, ако покойникът без съгласие е бил откраднат от хосписа. В такъв случай питаме – защо прекият наследник си е мълчал и не е пуснал сигнал за краден труп на негов роднина до компетентните органи?

– Вярно ли е, че труповете са били с лепенки и в чували?

– В действителност има чувал с лепенка, но се оказа, че този труп е взет от съдебна медицина. Това значи, че близките преди това са си оформили документацията в съдебна медицина, тоест получили са съобщение за насилствена смърт, което е наложило да мине през съдебна медицина. След като изтекат процедурите, прокурорът трябва да освободи тялото. После съдебна медицина издава съобщение за смърт и протокол от аутопсията. Тези документи се дават единствено на пряк наследник. Когато той си вземе съобщението за смърт и прокурорското решение, както и с личната карта, вече може да се състави акт за смърт. Според мен някой е възложил на Енев да го вземе от съдебна медицина. Затова починалият е бил в чувал и с лепенка на него.

Тарикатът от Банкя печели от трупове. Но пък колко занемарени гробове има

Какво мислите?

Be the first to comment on "Енев може да е заровил и 200 трупа! Гробището е без регистър, не е стопанисвано"

Твоят коментар