Горещи новини

Държавата ще плаща 400 лева за наем на трайно безработните! Ето условията:

Държавата ще плаща 400 лева за наем на трайно безработните! Ето условията:

Държавата ще плаща 400 лева за наем на продължително безработните и бежанците, ако си намерят работа. Това е нова мярка в подкрепа на заетостта, която ще влезе в сила до няколко седмици.

Това заяви в „Денят започва“ вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Предвидено е държавата да осигурява месечна помощ от 400 лв. в рамките на три месеца, която да е целева за плащане на наем на жилище. Помощта ще се изплаща чрез работодателите на новозаетите.

„Мярката няма да е само за бежанци, но и за българи, които имат нужда и попадат в целева група – например, които не са работили дълго време. Смятаме, че тази криза ни дава възможност да изгладим проблеми и да направим мерки, които ще са от полза за всички.“ – каза Константинова.

Конкретните параметри на мярката в момента се разписват. Очакванията на вицепремиера са тя да влезе в сила до няколко седмици.

Междувременно се съставя и програма за изграждане на детски центрове, които да поемат децата от Украйна. По думите на Константинова те ще са от полза и на българските родители, особено в градове като София, където има криза с местата за детски градини.

Над 57 000 бежанци от Украйна са настанени в хотели, където могат да останат до 31 май. След това те ще бъдат преместени в държавни и общински почивни бази в зялата страна. Към момента са подсигурени 33 000 такива места. Проучването на условията и капацитета на базите продължава, отчете Константинова.

Над 100 000 украински граждани са намерили подслон в България от началото на войната. Голяма част от тях вече имат статут на временна закрила – показател, по който България заема едно от челните места в ЕС.

Относно предстоящото решение на Народното събрание за осигуряването на военна помощ за Украйна Константинова коментира, че позициите на всички партии от коалицията са ясни отпреди, а фокусът на вчерашния съвет на управляващите е бил по-скоро антиинфлационните мерки.

Какво мислите?

Be the first to comment on "Държавата ще плаща 400 лева за наем на трайно безработните! Ето условията:"

Твоят коментар