Горещи новини

Британски университет съветва: Използвайте думата Коледа по-малко, твърде християнска е

Британски университет съветва: Използвайте думата Коледа по-малко твърде християнска е
Университетът в Брайтън, Великобритания посъветва служителите си да избягват думата „Коледа” с мотив, че е твърде „християнски ориентирана“.

От учебното заведение предлагат алтернативен вариант – да наричат тази част от годината „период на зимно затваряне“, предава Daily Mail.

Персоналът трябва да използва „приобщаващия език ефективно, за да се гарантира, че всички студенти и служители се чувстват сигурни, ценени и уважавани“, се казва в документ от девет страници, изпратен до преподавателите.

Според ръководството трябва да се избягват и обобщения за групи от хора въз основа на тяхната възраст, религия и т.н.

„Погрешните схващания и стереотипи са заложени в начина ни на общуване и тези фактори понякога се отразяват – съзнателно или не – в езика, който използваме, когато комуникираме с другите или се обръщаме към тях. Това означава, че комуникацията – както устна, така и писмена – може да бъде обидна, дори когато нямаме подобно намерение“, се казва още в „Ръководството за приобщаващ език“.

В изявление, изпратено до MailOnline, говорител на Университета в Брайтън заяви:

„Това ръководство беше изготвено съвместно с нашите служители и студенти и е част от общия ни ангажимент да превърнем Брайтън в място, където всеки се чувства уважаван и ценен“. И допълни: „Думите не са „забранени“ в Брайтън, нито пък Коледа – както е видно от украсата и коледните елхи в нашите сгради и в нашите кампуси“.

Източник: NOVA

Какво мислите?

Be the first to comment on "Британски университет съветва: Използвайте думата Коледа по-малко, твърде християнска е"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*