Горещи новини

Алерголог: По-опасно е да сложим мръсна маска, отколкото да сме без нея!

Алерголог: По-опасно е да сложим мръсна маска отколко да сме без нея

Колкото са по-уплашени хората, толкова по-лесно могат да бъдат управлявани. По отношение на маските, може да извлечем полза. Имам предвид, че маската има определен ресурс и ако човек внимателно я използа, ще има полза, но иначе може да е опасна. 

Това коментира в ефира на 7/8 тв алергогологът д-р Тихомир Мустаков.

Трябва да се спазва технологичното носене на маска, за да има полза, а не вреда, а не да бъде един вид показно, посочи лекарят.

Важно е да се определи кои части от популация са застрашени и те да се опазят, а останалите да си вършат работата, посочи той.

За мен Германия направи добри ограничителни мерки и запазване на живота и имат много добри резултати. Ние имаме някои протективни фактори, които са в наша полза, но като имаме предвид, че имаме много хронично болни и сме застаряваща популация , ние трябва да се пазим. Затова мисля, че маската е жест, който трябва да правим от грижа един към друг, посочи лекарят.

Маската трябва да се носи там, където има плътен поток от хора – автобус, метро. След това трябва да се махне и да не се слага отново, защото е поопасно да сложим мръсна маска, отколкото да сме без нея, обясни той.

Износените маски трябва да се тритерат като опасен биологичен отпадък, защото те събират вирусни и бактериални инфекции, коментира алергологът.

Трябва да се подхожда прагматично, за да има полза. Т.е. децата трябва да знаят за какво служи маската, как правилно да се носи и след това правилно да де изхвърли, а не да бъде само като етикет. Маската издържа едва от два до четири часа. След това вече няма смисъл от нея, дори  става опасна, посочи той.

Източник: Petel

Какво мислите?

Be the first to comment on "Алерголог: По-опасно е да сложим мръсна маска, отколкото да сме без нея!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*