Горещи новини

Нашенци полудяха в Одрин: Купуват от локум до тоалетни чинии и кухни

Нашенци полудяха в Одрин: Купуват от локум до тоалетни чинии и кухни

По-спокойно за пазар в Одрин е през делничните дни.

Тези, които не могат да отидат сами, дават заявки в социалните мрежи

Ако посетите Одрин през уикенда, едва ли ще останете изненадани, че по улици, пазари и магазини се чува повече българска реч, отколкото турска. Българите буквално луднаха да пазаруват в Турция и по-специално в Одрин , след като падна изискването за PCR тестове при влизане обратно в България.

А поевтиняването на лирата, което прави пазаруването от съседната страна изключително изгодно, изкушава дори и тези, които по принцип не си падат много по подобни преживявания.

Неделя е. Около аутлета в Одрин гъмжи от посетители, повечето българи. Заведенията за хранене са препълнени, хора щъкат и из магазините за дрехи на известни турски марки. Пред един от тях дори се извива опашка от желаещи да ударят големите намаления, които достигат до 70% за някои стоки.

Чакането е и заради мерките срещу коронавируса, които в Турция стриктно се спазват. В някои търговски обекти не се допускат повече от 3-4 души, а ако клиент е поставил предпазната маска под носа си, веднага му правят забележка. Маски се носят задължително и на открито – по улици и паркове.

Групи сънародници обикалят не само в аутлета, но и в мола, по пазарите и специализираните магазини, като едва намират време да подвият крак за едно турско кафе или порция от прословутия пържен дроб по одрински – “тава джигер”.

Българите купуват всичко – от локум и баклава до обзавеждане за бани, спални и кухни. Тези, които обзавеждат апартаменти със стоки от Турция, се кълнат, че им излиза поне двойно по-евтино дори като си платят за транспорта

Бургазлийка разказва, че е купила изгодно цялото оборудване за банята на новия си апартамент, взела и ламинат, платила в евро за транспорт и след 2 седмици с тир доставили стоката направо до жилището.

“Както и да го смятам с парите, които дадох в Одрин за обзавеждането плюс доставката, не бих могла да купя от България и половината неща”, казва жената. Тя обаче съветва онези, които са решили да правят разнородни покупки от Турция, да планират така пътуването си, че да си резервират и нощувка, защото тичането било голямо.

Заради евтината лира нощувката в Одрин излиза много изгодно. Двойна стая в хубав хотел може да се намери за 25 лв., казват редовни посетители.

Туроператори също признават, че откакто няма нужда да се прави тест за коронавирус, организираните еднодневни екскурзии за пазар в Одрин преживяват истински ренесанс. Десетки малки туроператори живнаха с подобни услуги след огромните загуби заради въвеждането на извънредното положение през пролетта.

За да избегнат опашките по границата, бусовете тръгват още преди зазоряване

За съжаление, не минава и без инциденти, а последният е от 9 октомври, когато заради спрял на пътя украински тир микробус с 19 души от Сливен, Карнобат и Ямбол, тръгнали на пазар в Одрин, се вряза в задницата на камиона. Загинаха трима души, а 16 бяха ранени.

За онези, които нямат възможност или не искат да пътуват до Одрин, но се нуждаят от мебели, санитария или друго обзавеждане, е онлайн търговията. Друг вариант е група в социалните мрежи, която приема и изпълнява поръчки.

За хора без опит, но с желание сами да избират стоката от Турция, е подходяща друга социална група, която е истинска енциклопедия. В нея може да се получи всякаква информация – от това кога е най-лесно преминаването на границата до къде в Одрин се продават най-изгодно апарати за кръвно налягане, сервизи за чай или пък какъв е лимитът за внос на тютюн за наргиле.

Пак в социалните мрежи се внася яснота, че на петъчния пазар в Одрин има стоки от много градове в Турция – домашни потреби, килими, пердета, дрехи, якета, спортни екипи и обувки, докато на съботния се предлагат повече зеленчуци и плодове.

Заформя се и обсъждане на закрития пазар в Одрин какви стоки има, колко са качествени, кога е най-спокойно за посещения.

Потребител в тази мрежа, явно вече експерт в пазаруването, направо пише: “Да обобщя и да спестя 100 нови поста на ден: златото е около 400-450 лири, граница се минава най-бързо през работни дни, покритият пазар е на края на центъра и е в петък, синият пазар е в събота, с карта е малко по-изгодно да се пазарува и т.н.”

Споделя се дори къде могат да се проверят глоби за пътни нарушения.

Около закрития пазар в центъра на Одрин винаги има хора. Вътре може да се намери всякаква стока. Освен големи групи за пазар в Одрин с по няколко хиляди членове в социалните мрежи има и малки групички, сформирани между познати и роднини, показва репортерска проверка. В тях хора от близко обкръжение споделят мнения и си организират пътувания до южната ни съседка.

Прави впечатление, че повечето българи са развълнувани от дисциплината, с която се спазват мерките срещу разпространение на коронавируса в Турция. Споделят се дори кадри как съвсем наскоро полицаи в Одрин глобили уличен музикант, който свирел на цигулка и пеел без маска.

Ако минавате границата на ГКПП Капитан Андреево, от турската страна мерят температурата с уред от дистанция и продават задължително на пътниците на всеки влизащ автомобил комплект с маски и дезинфектант. При настаняване в хотел също се измерва температурата.

22 стотинки за лира – исторически спад

Турската лира продължава да пада главоломно и вече се разменя за 22 стотинки. Миналата седмица напрежението между Турция и САЩ обезцени валутата до рекордно ниско ниво спрямо щатския долар. Лирата поевтиня с до 7,8692 за един долар, а в понеделник вече беше 7,87.

Така общият спад за тази година надмина 24% и се превърна във второто по големина обезценяване на валута на развиващите се пазари след бразилския реал. Пpeз пocлeднитe 12 мeceцa тypcкaтa вaлyтa ce e oбeзцeнилa cпpямo дoлapa c нaд eднa тpeтa, a cпpямo eвpoтo – c близo 50 нa cтo.

Проблемите започнаха през 2016 г., когато в Турция имаше неуспешен опит за преврат. Стабилността на турската валута, която допреди това беше много голяма, се разтресе особено след като някои институции, включително и централната банка, бяха подчинени на президента Таийп Ердоган.

Той се противопоставя на повишаването на лихвените проценти, което би помогнало за ограничаване на инфлацията. Въпреки това в края на септември централната банка все пак повиши основния лихвен процент от 8,25 на 10,25%.

Политиката продължава да играе основна роля за спада на валутата. Турция планира да тества ракети С-400, произведени в Русия, въпреки че САЩ са против. Увеличава се рискът Америка да наложи санкции за закупуването на ракетите. В същото време южната ни съседка се противопоставя на Русия при последните сблъсъци в Кавказ.

Анкара участва в множество геополитически конфликти, включително в Либия и Нагорни Карабах, в спорове за източни средиземноморски ресурси. В момента президентът Тръмп има афинитет към Ердоган, но наближаващите избори в САЩ носят ново безпокойство. Все пак не може да се пренебрегнат последиците от пандемията, двуцифрената инфлация в страната, нарастващата безработица и дефицит.

Източник: 24 часа

Какво мислите?

Be the first to comment on "Нашенци полудяха в Одрин: Купуват от локум до тоалетни чинии и кухни"

Твоят коментар