Горещи новини

Иво Сиромахов: Комунистите ни натикаха в спарени почивни станции и скапани съветски коли!

Иво Сиромахов: Комунистите ни натикаха в спарени почивни станции

Иво Сиромахов е заклет антикомунист и демократ по душа, разбра На Кафе!

Както всички хора от екипа на Слави Трифонов, и Иво Сиромахов е проевропейски ориентиран. Той смята, че пътят на България е само и единствено към Запада.

Най-важното нещо за сценариста е свободата. Ето защо не може да приеме за нормално, че много голяма част от българите предпочитат удобния живот, вместо да търсят своята свобода.

„За повечето бългати салатата и ракията са по-важни от свободата. Не сме свободолюбив народ, винаги е било така. Голяма част от българите изобщо не са искали да се освобождаваме от турско робство, чувствали са се добре в Османската империя. Априлското въстание е направено от шепа авантюристи, които не са срещнали никаква подкрепа от сънародниците си, дори чаша вода са им отказвали.“ – твърди Иво Сиромахов в интервю за своя сайт Ivosiromahov.com.

Той смята, че народопсихологията не се е променила с годините. Същото се е повторило и по времето на социализма (1944-1989 г.).

„Не ме изненадва, че има носталгия по Тодор Живков. Липсата на свобода не беше проблем за много българи по онова време. Те бяха щастливи с равенството в мизерията, спарените почивни станции и скапаните съветски коли, за които чакаха по 10 години. А в същото време маса хора измряха по лагерите.“ – споделя гледната си точка писателят от телевизия „7/8“.

Според Сиромахов ситуацията и в наши дни не е много по-различна. Много от хората подкрепят Бойко Борисов, защото той се представя за един от тях. „Хората не искат по-умни политици от тях, защото си казват „ти ли ще ми кажеш на мен“, смята протежето на Слави.

Мнението на режисьора за българите като цяло не е много добро. За него те сами са си виновни за всичко, което става в страната ни от векове насам, защото нямат свободолюбив дух. Според Иво Сиромахов повечето хора у нас предпочитат да са сити, отколкото да са свободни.

Една от причините, които са в основата на тази примитивност в България, е във все по-западащото образование. От българските университети не излизат умни и разсъдливи хора и това е голям проблем, смята Сирмахов.

Какво мислите?

Твоят коментар