img
Home / Свободно време / Спомени от соца: Всяко семейство имаше достатъчно пари за тази глезотия!

Спомени от соца: Всяко семейство имаше достатъчно пари за тази глезотия!

/
/
/

Преди да дойде демокрацията, всяко семейство можеше да си позволи да отиде веднъж или два пъти месечно на ресторант.

Вярно, че менюто беше кратко и изборът не беше голям, но все пак можехме да се разтушим малко с приятели, пък и да зарадваме децата. Ресторантите тогава бяха в доста просторни заведения и почти във всеки имаше оркестър с музика на живо. Но не чалга като сега, а естрада.

Всичко се въртеше главно около скарата – кебапчета, кюфтета. Мешаната скара заемаше централна позиция в менюто. Тя включваше кюфте, кебапче, пържола, шишче, дроб и гарнитура и всичко това само за 1,70 лв.

Измайсторената от „Балкантурист“ шопска салата беше по 70 ст., пържените картофки със сирене – 80 ст., а най-скъпият специалитет на заведението не беше повече от 3,50 лв. Българските ракии, водки и коняци струваха по 50-60 ст. за 50 гр, а руската водка – 0,70 лв.

Цялата власт в заведението се държеше от сервитьора с папийонката. От него зависеше всичко. Като се започне от това да благоволи да те настани на масата, да ти поразреди или не питието, да ти намали или не грамажа на салата и се завършваше с най-важното – не дали, а с колко да ти надпише сметката.

Друг въпрос е, че храната често се сервираше изстинала, повече от половината от написаното в менюто редовно липсваше. Сега има ресторанти под път и над път, а менютата им изобилстват с какви ли не деликатеси.

Само че българските семейства едва връзват месечния бюджет, камо ли да отидат на заведение.

Какво мислите?

Твоят коментар

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial