Горещи новини

50 годишен автомонтьор: Ако Москвичът беше оцелял, днес щеше да сложи в малкия си джоб половината западни коли

50 годишен автомонтьор: Ако Москвичът беше оцелял

Всички западни коли са Лади и Москвичи – как ви се струва това? Преди четвърт век масово се отказахме от Лади и Москвичи, дори с цената на това да минем на 10-15 годишни стари западни коли.

И днес какво стана – всички западни коли са Лади и Москвичи.

Коментарът бе на около 50 годишен автомонтьор, на който цялата му кариера е минала в този преход от руско към западно.

Москвичи и Лади доста се повреждаха. Хората возеха с пълен комплект инструменти в багажника. Да си механик стана втора професия на всеки български мъж. Това особено важеше за Москвичите. Като минахме на западните коли, това се попромени. Те не се повреждаха толкова много, реално много народ изобщо изхвърли инструментите.

Сега обаче старите времена се връщат. Дори чисто нови западни коли се трошат като Москвичи.

Коли на 70 хиляди километра ходят на основен ремонт. Сменяме бутала, ремонтираме скоростни кутии. А на 30 хиляди да ти протече гарнитура, вече е съвсем нормално, обясни монтьорът.

Въвеждането на жизнен цикъл на продуктите, и неговото постоянно скъсяване, превърна всички коли в Москвичи. Чудо невиждано. Случващото се е добре за нас – монтьорите, но не ми изглежда особено разумно. Освен това, хората пак ще вземат да се научат да ремонтират, и тогава ще ни изядат хляба.

Дори най-елитни марки като Мерцедес и БМВ вече се трошат след 2-3 години. Няма нито „немско“ нито „японско“ качество. Ако Москвичите бяха оцелели, днес те щяха да са по-качествени от поне половината нови западни автомобили, обясни човекът.

През 1954 г. започва производството на модернизирания „Москвич-401“, през 1956 г. започва производството на нов модел „Москвич-402“, а през юли 1958 г. е проведена нова модернизация, в хода на която се усвоява нов двигател с горно разположени клапани (сглобен на основата на стария блок, но с нова алуминиева глава на цилиндрите). Новата версия получава индекс „Москвич-407“.

С тези автомобили през 1958 г. заводският отбор успешно дебютира на международни спортни състезания. Освен базовата версия (седан), серийно се произвеждат и модификации с купе „Универсал“ (първия в страната) и „фургон“, а така също пълноприводна версия на „Москвич-410“.

През същия период от развитието на МЗМА активно се водят експериментални конструкторски разработки – така се появява откритият спортен модел „Москвич-404“ с форсиран 4-карбураторен двигател, с купе на база „Москвич-402“, състезателна „формула“, на която заводският отбор неведнъж става шампион на страната. Започва се даже работа по създаване на болид от „Формула 1“ за международни съревнования.

В края на 1950-те години, след като е усвоен модел „407“, паралелно се създават и изпитват 2 серии извъншосейни автомобили „Москвич-415“.

Какво мислите?

1 Comment on "50 годишен автомонтьор: Ако Москвичът беше оцелял, днес щеше да сложи в малкия си джоб половината западни коли"

  1. Тоя, автомонтиор, какво е пушил? Да сподели! Да преди колите се правеха за да са здрави и да издържат, но руснаците така и не направиха надежден автомобил! Сега се чупят колите, на 5 тата година ама повечето имат пробег над 300 000 км, а руснака само ще си мечтае за този пробег, на по 100 000 – 150 000 бяха за основен ремонт руските, а мерцедеси те бмв та навъртаха милион! Даже опел и Форд, правеха по 500 000 от раз, а руснака да не казвам голяма дума трудно изкараха и до 100 000! Руснака коли не може да прави, не знам тоя монитор къв монитор е ама определено няма да отида при него с неговите виждания!

Твоят коментар