Горещи новини

Радев: Не се меся в делата на никоя партия, когато БСП вземе властта, ще критикувам и тях

Радев: Не се меся в делата на никоя партия

Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела.

Това каза президентът Румен Радев след срещата си с ръководствата и представителите на научни звена на четири института, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Радев посочи, че парламентът отхвърля вето, без дори да гледа мотивите. Вчера той направи специално обръщение, в което обяви, че налага вето на промените в Изборния кодекс.

„Това показва липсата на диалог, но не от моя страна. Тук липсата на диалог е от парламента. Аз внасям достатъчно ясни, подробни, аргументирани мотиви за вето. Вие сте свидетели как от парламентарната трибуна се заявява, че ние няма да ги гледаме даже мотивите, просто ще отхвърлим ветото на президента. Ето, на това му казвам липса на диалог“, каза президентът.

„Моите критики са към тези, които управляват, когато управляват неефективно и когато ни управляват и разпиляват ресурсите не в интерес на народа. Когато БСП вземе властта, ще критикувам там, където виждам, че нещата не се вършат както трябва. Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите дела“, посочи Радев.

На въпрос ще се кандидатира ли за втори мандат, Радев посочи: „Много време има и всеки ден е важен“.

„България е вече в криза – политическа, социална, икономическа и здравна. Най-голямата криза е управленската. Това е криза на едно управление, което е изчерпано откъм доверие и капацитет. Това е управление, което ежедневно ни тласка към безпътицата.

Управление, благодарение на което България пропада и става негативен герой с световното медийно пространство и губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край. Краят е с незабавни честни, прозрачни избори, дебат за почтеност в политиката и дебат за нов обществен договор, който да върне доверието на хората и да изгради ясни механизми за прозрачно, отчетно и отговорно управление“, допълни той.

„Подкрепям госпожа Нинова в нейните усилия да превърне БСП в силна опозиция. Неведнъж съм го казвал – без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява“, подчерта президентът.

„Вече коментирах освобождаването на Калоян Методиев. Няма какво да кажа повече. Политическият дневен ред е толкова наситен, даже критичен, че не можем да разпиляваме с каквито и да са кадрови въпроси. Няма как да има различие. Всеки един в Президентството спомага за реализацията на моята политика.

Що се отнася до конституционните промени и това, че те първо трябва да бъдат обсъждани първо с партии, виждате как най-голямата партия с най-голям финансов, човешки и административен ресурс, внесе недоносче, подигравка към правото в България предложение за Конституция. Аз избрах другия подход“, каза Радев.

„Моят път е първо разговор с академичната общност, за идентифициране на проблемите. Разговор с неправителствени организации и граждани, които ги направих публично пред вашите камери за това как вижда обществото необходимостта от тези промени. Разговори с експерти и с всички институции. На следващия етап бяха планирани разговори с политическите партии, за да може това, което внасям да може да мине през парламента. Стигнахме един друг етап на обществено развитие, заради протестите и поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент.

Аз не виждам, че в момента имам някакво основание да внасям моите предложения за промяна в конституцията. Ще ги внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, тоест след избори, и може адекватно да разгледа тези промени„, добави той.

Зеленият пакт е надежда за българската наука. Всички виждат главно енергетиката, но „зелената сделка“ не е само енергетика.

Това заяви пред учените на посещение в БАН президентът Румен Радев.

Искам да пожелая на всички ваши учени все така неотклонно и с висок дух да продължавате да работите за бъдещето на България, пожела държавният глава.

Президентът Румен Радев посети Института по молекулярна биология към БАН. Държавният глава се срещна с ръководствата и с представители на научни звена на четири института, които работят по общ проект.

Какво мислите?

Be the first to comment on "Радев: Не се меся в делата на никоя партия, когато БСП вземе властта, ще критикувам и тях"

Твоят коментар