Горещи новини

Пандемията трябваше да засили хуманизма, не комунизма

Пандемията трябваше да засили хуманизма не комунизма

Неделя. Усещате ли как пролетта идва, приятели? Промяната е във въздуха.

Птичките зачуруликаха, първите кокичета пробиха, дамите се юрнаха неистово да ухажват Ергена. Дори новинарските емисии разцъфнаха за нов живот и вече не отразяват така всеотдайно смъртността. Ето, светът пак е като преди. Нали за това мечтаехме?! Макар че под „преди“ поне аз лично нямах предвид 1962-ра. Една идея твърде назад се върнахме в развитието си, ако питате мен.

Пандемията трябваше да засили хуманизма, не комунизма. А то какво излезе – пак сме на прага на Световна война. От спазване на дистанция Москва и Вашингтон така се раздалечиха, че се налага да си крещят в комуникацията. И пак не се чуват. Новата нормалност носи всички белези на старата ненормалност. Луда работа. Всеки момент очаквам Путин да свали обувката си и да удари с нея по масата. Уви, масата май е в Украйна.

Понеделник. Кирил Петков също цъфва по телевизора с неподправената си свежест. Зеленият сертификат, разправя, падал до месец. И таз добра! Тъкмо свикнах с привилегиите му и сега пак трябва да съм наравно с ония простаци от „Възраждане“. Слушайте, никой не може да ме спре да си показвам сертификата на охраната в мола и след като отпадне. Те така или иначе не държаха да го виждат, но поне у мен оставаше чувството, че съм специален.

Давам си сметка обаче, че в моловете това чувство беше малко фалшиво. Почти колкото и някои от сертификатите. Новото време обаче изисква ново разделение. Стига сме воювали ваксъри и антиваксъри, в голямата геополитика има нов рубеж. Затова на моя сертификат ще добавя с флумастер „Долу Путин“, за да се знае пак от кои съм. Зеленски сертификат, един вид.

Модерната комуникация е преди всичко визуална. Вижте и премиерът как осъди в Туитър руската политика с емотикони. Аз бих добавил и гифче, за да стане още по-ясна позицията ми.

Вторник. Днес е голям празник за човечеството. Нумерологичната нова година. 22.02.2022. Върховна симетрия носи тази дата, все едно д-р Енчев я е оперирал. Да ме прощавате, че не споделям дигиталния ентусиазъм. Налегнала ме е пролетна умора и две не виждам, само нули са ми пред очите. Вие не смятате ли, че 00 е вече всичко, което календарът носи като послание? Пускайте по-често водата ми е съветът. И не спирайте да си миете ръцете, това още не е отпаднало като мярка. И със студена вода може. То даже натам вървят нещата, така че свиквайте.

За всеки случай днес ще пътувам само с тролей №2. Хем двойката ще ми донесе късмет, хем превозното средство е в цветовете на украинския флаг. Един път да свършиш нещо като хората, г-жо Фандъкова, та да изразя и аз подкрепа. Все пак няма да дупча билет. В знак на съпричастност към другата цифра в уникалната комбинация.

Сряда. Сънувах, че Путин е признал независимостта на Квебек и най-после санкциите на Трюдо към тамошните шофьори стават справедливи и демократични. Странно нещо е авторитаризмът. На Запад му викат „ред и правила“, на Изток – „диктатура“. Вижте например задължителното ваксиниране. В Австрия е висша грижа за човека, в Русия е демонстрация на здравата ръка на един самодържец. Хубавото на демокрацията е, че поне дава на човек възможност свободно да избере етикета на несвободата си; това е голяма утеха.

Апропо, чисто в личен план имах нужда от известна пауза между страха от вируса и страха от войната. Този рязък преход ме обърква. Колко Апокалипсиса ще има в живота ни и как да преценя кой е по-сериозният, за да му се отдам напълно. Бях убеден, че Ковидът ще е алфата и омегата на изпитанията ни като хора. А той се оказа само делтата и омикронът им. Добре че математиците ни са широкоспектърни и бързо се преориентират. Сега вече са специалисти не само по вълни, но и по войни. За нас от диванна армия е все тая как ще ни броя трупове от екрана.

Четвъртък. Тази сутрин никой не е очаквал да започне война, дори онези, които са очаквали по принцип. Чувам, че загрижени хора дори са се обзаложили с други дали ще има настъпление. Какъв благороден хазарт е това само. Показва, че и тази трагедията ще има своите експерти и лаици, подобно на пандемията. Не само по въздушно-капков път, но и по наземен руски войски са навлезли в Украйна. Фейсбук ползвателите се държат така, сякаш довечера няма да гледат „Ергенът“. Емоционална публика сме, но имаме своето степенуване на приоритети.

До оня ден обсъждахме разпалено моми, днес – муниции. Нищо не крепи повече духа на бомбардирани киевчани от значка на профилната ни снимка със синьо-жълт флаг. Разбирам съпричастността, но тия наши снимки ги претъркахме от активизъм, само призивът „Останете си вкъщи“ остава вечно актуален. Важно е, че и ние умеем да сме човечни и да воюваме едновременно. Громим врагове из Фейсбук и ги изтласкваме извън границите на френдлистата си. Любимата ни проява на себеотрицание и доблест е това. Нашата денацификация най-успешна ще излезе накрая.

Петък. Вчера голям джангър се вдигна, че военният ни министър не бил достатъчно военолюбив. Не прави разлика между война и военни действия, а хем е генерал. Пълен аматьор. Пак либералите трябва да го учат на токсична мъжественост. Мен обаче не ме притеснява толкова, че министърът на отбраната не знае що е война, повече ме плаши дали финансовият знае що са финанси. Че тия боеве удрят цените.

А междувременно Путин тресе не само Украйна, но и управляващата ни коалиция. Оставете оставката на Янев, ама представители на единия ни коалиционен партньор настояват за демонтаж на паметника, където представителите на другия ходят да носят цветя. Не казвайте и на двете страни, че в състава на Съветската армия е имало украинци. Иначе Западният свят също не остана безмълвен и нанесе ответен удар по най-свидното за руснака: естрадата. В пристъп на безпрецедентно строги санкции Русия бе изключена от конкурса Евровизия. Следващата стъпка каква е? Да бъде присъдена почетна победа на украинската песен ли?

Събота. Чудя се не е ли добра мярка да изключат руснаците и от СЗО! Или викате, тая организация за никого вече не е от значение, тя изпълни историческата си роля. За любителите на статистиката напомням, че в Украйна ваксинацията е по-зле и от при нас, пък Путин си е кофти персонаж дори с бустер. Това го споменавам за ония партизани, дето още на имунизационен принцип атакуват, не на териториален.

Войната показа на ковида, че не ни е нужен повече, за да се требим взаимно. Човекът винаги е бил по-голяма заплаха от вирусите. Покрай тая градация на мащаби, според вас как е правилно да се преведе на английски „Кремълско джудже“? С dwarf или midget, та да не изглежда дискриминиращо към малките хора. Трябва да се проявява политическа коректност, дори когато искаш да не я проявиш.

Нашите американски приятели за друго може да не скачат веднага, но за това са най-докачливи. Да не би някаква омраза да си послужи с езика на омразата. Спокойно, дори да настъпи мир, ние пак ще намерим за какво да се ненавиждаме взаимно. Иначе как сте? На мен в личен план сякаш не ми стига ужаса от войната, ами взех, че си пуснах „Събота вечер с БНТ“. Още една трагедия, показана от малкия екран на стреснатите зрители.

Източник: Уебкафе

Какво мислите?

Be the first to comment on "Пандемията трябваше да засили хуманизма, не комунизма"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*