Горещи новини

Оскверниха паметник в град Батак със знаци от турското знаме

Оскверниха паметник в град Батак със знаци от турското знаме

Вандали оскверниха величествения Мемориал „Априлци и Антонивановци“ в бунтовния град Батак. Върху паметната плоча, наред до надписа „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ вече с черна боя са изрисувани полумесец и звезда –  знаци от флага на турското знаме.

За посегателството алармираха жители на Батак, които за страшно възмутени от вандалската проява. Те публикуваха снимки на надраскания паметник в местна фейсбук група, но за съжаление не е ясно кой е отговорен за поругаването му.

Добри хора веднага предприеха действия по премахването на полумесеца и звездата от Мемориала и за щастие вече няма и следа от тях.

Мемориалът „Априлци и Антонивановци“ е окрит по случай 100-годишнината от Освобождението на България и носи посланието „Две епохи, един идеал – свобода”.

Трите мраморни пилона с фигури отдават почит към хиляди мъже, жени и деца, загинали в кървавата Априлска епопея през 1876 г., както и жертвите от родопския отряд „Антон Иванов”, който развива партизанска дейност през 1941-1944 г.

Мемориалът се намира на хълм над града, като до него водят няколкостотин стъпала, водещи до страхотна панорамна гледка над Батак.

Източник: trafficnews

Какво мислите?

Be the first to comment on "Оскверниха паметник в град Батак със знаци от турското знаме"

Твоят коментар