Горещи новини

Кои страни затварят и какво точно?

Кои страни затварят и какво точно?

Страните по целия свят започват наново да прилагат мерки срещу разпространението на коронавируса, което на места прогресивно се увеличава. 

За съжаление обаче много от тях отново са свързани с така наречения lockdown – термин, използван по време на пандемията, за да хване под обща шапка всичко, свързано със затваряне: от задължителни национални карантини до препоръките да останете вкъщи или временното спиране на определени видове бизнес, като например нощни заведения или ресторанти.

Надявахме се по-голямата част от тези мерки да са останали зад гърба ни, но уви – все повече държави в Европа въвеждат ограничения наново заради ръста от случаи на COVID-19.

Ето защо решихме да обобщим какви са те и къде се предприемат, макар че е възможно още утре те да се променят.

Франция

Считано от 6 октомври, всички барове в Париж ще бъдат затворени за две седмици.

Това обаче не важи за местата, където се сервира храна, тъй като те ще могат да остават отворени най-късно до 22:00 ч., но при спазването на нови, още по-строги санитарни мерки. В Марсилия обаче това не важи – там вече всички ресторанти са напълно затворени за срок най-малко от 15 дни (до 10 октомври).

Работата от вкъщи остава приоритетна, а университетските зали ще могат да се пълнят само наполовина.

Събиранията в цялата страна са ограничени до 10 души, а сватбите, студентските партита и други организирани събирания са забранени.

Маските са задължителни в затворени обществени пространства в цяла Франция, докато специфични зони са въвели и допълнителни правила.

В Париж и околните райони например те трябва да се носят дори и на открито от всеки на възраст над 11 години. Стотици други общини във Франция имат същото правило, включително Тулуза, Ница, Лил и Лион. На повечето работни места също трябва да се носят маски.

Испания

Почти пет милиона души са засегнати от новото блокиране на столицата Мадрид и девет града в околността.

Хората там могат да напуснат квартала си само за да отидат на работа, училище или за да потърсят медицинска помощ.

Всички събирания, независимо дали вътре или навън, са ограничени до шестима души. Баровете и ресторантите пък затварят в 22:00 ч., а заедно с това магазините са намалили и броя на клиентите, които могат да влизат едновременно.

Мерките бяха наложени от правителството на Испания и срещнаха съпротива от местните власти в Мадрид.

Маски трябва да се носят задължително в закритите обществени пространства и градския транспорт от всички на възраст над шест години.

Повечето общини в Испания за направили маските си задължителни и на открито.

Нидерландия

Холандските власти въведоха нови мерки на 29 септември, след като броят на ежедневните инфекции нарасна до най-високото ниво от началото на пандемията.

Сега маски вече трябва да се носят в магазините в големите градове, а ресторантите и баровете трябва да се затварят до 22:00 ч. в цялата страна.

Бизнесите пък трябва да насърчават работата от вкъщи, а събиранията по домовете са разрешени, ако в тях участват до трима души.

Спортните събития остават без публика.

Предишни мерки, като например носенето на маски в обществения транспорт, също ще продължат да се прилагат. Местните власти могат да прилагат и свои собствени допълнителни мерки.

Германия

В страната до края на годината са забранени всички големи събирания, включително фестивали, спортни срещи със зрители и концерти.

Новият футболен сезон в Бундеслигата се провежда при затворени врати.

Тестването на летищата е задължително за хората, пристигащи от високорискови страни, а от 1 октомври нататък пътниците, дошли от такива, трябва да се самоизолират в продължение на 14 дни.

Хората, които не носят маски в магазините или в градския транспорт, са изправени пред минимална глоба от 50 евро.

Германските власти се съгласиха да въведат и допълнителни мерки в региони, където процентът на инфекциите е висок. Публичните събирания ще бъдат ограничени до 50 души, а частните – до 25. Хората, които не оставят информация за самоличността си в ресторанти и барове, ще бъдат глобявани.

Италия

Всички места за танци и нощните клубове са затворени.

Маски трябва да се носят от 18:00 ч. до 06:00 ч. във всички обществени пространства, където не е възможно социално дистанциране.

В училищата маските са задължителни за всички деца на възраст над шест години, когато се движат около училищната сграда.

Дания

Дания беше една от първите държави в Европа, която отвори отново училищата си през април.

В края на август обаче броят на случаите започна рязко да нараства, а отговорът на правителството беше да направи маските задължителни в обществения транспорт.

В Копенхаген и околните райони, където има скок в случаите, баровете, ресторантите и нощните клубове вече трябва да затворят в 22:00.

Частните партита и например сватбите трябва да приключат по същото време, а в ресторанти, барове и кафенета маската също вече е задължителна.

Белгия

От 1 октомври насам в белгийската столица Брюксел носенето на маска вече не е задължително във всички обществени зони.

Въпреки това те все още са „силно препоръчителни“ на места, където не може да се гарантира разстояние от 1,5 м.

Други мерки обаче бяха въведени: кафенетата и баровете трябва да затворят до 23:00 ч., а другите заведения, продаващи храни и напитки, до 22:00 ч. Храненето от улични пазари е забранено.

Нощните клубове остават затворени и не се допускат големи събития като фестивали.

На футболните фенове е разрешено да се върнат на стадионите, но само при запълване на малка част от капацитета им и при задължително носене на маски.

Португалия

Тъй като учениците се върнаха в класните стаи, а някои служители – в офисите си, от 15 септември насам в страната са въведени нови ограничения.Те включват затваряне на търговски обекти до 23:00 ч. и ограничаване на събиранията до максимум 10 души.

Гърция

Понастоящем маските са задължителни във всички закрити обществени пространства, както и в целия градски транспорт в Гърция.

През септември в областта Атика влязоха в сила и по-строги ограничения, които включват и столицата Атина: маски трябва да се носят по време на работа и на всички претъпкани места на открито.

Също така бяха въведени допълнителни местни ограничения на някои от гръцките острови, а хората, които пристигат от тях на континента, могат да се тестват безплатно на място.

Ирландия

След като в последно време случаите там нарастват все повече, всички пътувания, които не се осъществяват по „жизненоважна цел“, бяха ограничени. В столицата Дъблин пък заведенията не работят от 19 септември насам (мярка, която ще продължи най-рано до 10 октомври).

Събиранията вкъщи пък са ограничени до шестима души, при това от не повече от три домакинства, а тези на открито – до 15.

Хората на възраст над 70 години са приканени да останат у дома, а всички останали – да работят от вкъщи, ако това е възможно.

Швеция

Страната се прослави със своята либерална политика по отношение на вируса, но въпреки липсата на забрани, там повечето хора доброволно спазват дистанция и са започнали работа от дома си, когато е било възможно.

Страната забрани събирането на повече от 50 души и призова хората над 70 да се самоизолират, но магазините, баровете, ресторантите и фитнес залите останаха отворени.

Броят на новите инфекции сега нараства отново, но не толкова рязко, както в някои други части на Европа.

Властите не изключват бъдещи ограничения, но засега бизнесът остава отворен и маските не се препоръчват.

Източник: novini.london

Какво мислите?

Be the first to comment on "Кои страни затварят и какво точно?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*