Горещи новини

Извънредно! България се подготвя за ядрена атака – даваме 4 млн. за калиев йодид

Извънредно! България се подготвя за ядрена атака - даваме 4 млн. за калиев йодид

Кабинетът отпуска близо 4 милиона лева за закупуване на таблетки калиев йодид и за ремонт на системата за ранно предупреждение и оповестяване, разбра На Кафе.

С Решението се одобрява финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, в размер на 4 100 000 лв., за финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност към 31.12.2021 г. и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

Средствата се разпределят в съответствие с Решението от Протокол № 2 от заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, проведено на 25 февруари 2022 г., се казва още в решението на министрите.

Калиевият йодид се използва за блокиране или намаляване на натрупването на радиоактивни изотопи на йода в щитовидната жлеза и респективно намаляване на риска от хипотироидизъм и рак на щитовидната жлеза в условията на инциденти, свързани с радиоактивно замърсяване и отделяне на йодни и технециеви радионуклиди (аварии в ядрени електроцентрали, терористични актове, ядрено нападение и др.).

Вижте и това: Къде да се скрием при бомбандировка в България?

Произвежданите от щитовидната жлеза хормони (тироксин и трийодтиронин) са йодсъдържащи аминокиселинни производни и за техния синтез щитовидната жлеза трябва да поеме йод от кръвта. Ако има радиоактивен йоден изотоп (йод-131) , той се поема, както и “нормалният” неизлъчващ (йод-127) изотоп.

Няма промяна в радиационната обстановка в страната, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. От миналата седмица Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) е предприел мерки за увеличаване на мониторинга на атмосферните отлагания.

На отделите “Радиационен контрол” на регионалните здравни инспекции във Варна, Русе, Бургас, Пловдив и Враца е разпоредено да се пристъпи към ежеседмично измерване на посочения параметър, а при възможност да се пробонабира и анализира атмосферен въздух, предаде БТА.

Какво мислите?

Be the first to comment on "Извънредно! България се подготвя за ядрена атака – даваме 4 млн. за калиев йодид"

Твоят коментар