Горещи новини

Видове чаши за вино

Всички видове чаши за вино

Една от най-старите алкохолни напитки в света е виното. Виното е култура, свят на безброй вкусове от лозя от всички краища на света. Почти безкрайния и богат избор на вино затруднява избора ни.

Днес се произвеждат много различни видове вино, които могат да се консумират целогодишно. Всеизвестно е, че червеното вино със стайна температура е идеалният избор за студените зимни дни, докато охладените бели вина и розе са подходящи за топлите летни дни. Но всъщност най-добрата практика е виното да се пие там, където е произведено, когато е отлежало и готово за консумация.

Вината с плътен вкус са идеални за тежки ястия, докато леките и ефирни се съчетават с леки ястия. Например за комбинация с месо са подходящи Каберне совиньон или Мерло. Ястията от леки риби си партнират с леки вина, произведени от грозде Ризлинг. Пресните зеленчуци си пасват идеално със Шардоне. Вината с високо съдържание на танин като Каберне Совиньон могат да бъдат комбинирани с мазни храни. Най-доброто вино, което си партнира с пикантни ястия е Розе.

Червените вина е прието да се консумират в големи овални чаши с широк отвор и нито прекалено високо, нито прекалено ниско столче. По-голямата повърхност на съприкосновение на напитката с въздуха позволява по-доброто й аериране и отделяне на ароматни съединения, за да се усети букета от интензивни аромати и силният му плътен вкус. Колкото по-ароматно е виното, толкова по-голяма трябва да е чашата.

Бордо например се пие в чаша, която е широка в долната си част и се стеснява в горната. В нея ароматите се носят плавно нагоре, напитката се насища с кислород, а стесняващите се стъклени стени задържат разкриващия се букет. Вината от Бордо, съчетали каберне совиньон, мерло и каберне фран, се поднасят в сравнително универсална чаша за червено вино, подходяща и за всяко друго каберне или мерло. Тя е с по-отворен край и това има значение за аерирането на тези танинови и често с по-висок алкохолен градус вина. В отворената чаша алкохолните изпарения бързо излизат и остават само сложните аромати на виното. Бордо чашите позволяват виното да се разлее равномерно из цялата уста и така да се насладим на изключителната му комплексност.

Вината, поставени в неточната чаша, показват друг характер. Пиното например е твърде сдържано и дори безлично в чаша за сира, а в бордо чаша то почти изцяло губи фините си аромати.

За бургундско вино се използва голяма и тумбеста чаша, наподобяваща тази за коняк, но с по-високо столче. Тази форма не е случайно, тъй като основната й цел е първо букетът да се разкрие в широката част, а след това да се концентрира в горната скосена част.

За сервиране на бяло вино се препоръчват чаши с по-малък обем на балона и по-малък отвор, като по този начин се запазва деликатният, плодов аромат.

Розето се сервира в средни и малки чаши леко отворени и издължени. Вкусът на пенливите вина се възприема най-добре в тесни високи чаши – флейти, като се запазва максимално дълго ефекта на мехурчетата и аромата на виното.

Според стила на обслужване, пенливите вина могат да се сервират и в широки и плитки чаши, които се наричат ​​„купе“. Препоръчително е да се използва флейта вместо купе за вино с малко количество мехурчета. Чашите за бяло вино, розе, пенливо вино и шампанско имат високи столчета, които предотвратяват затоплянето на чашата при допир. Напитката остава хладна и запазва своите вкусови качества. За десертните вина е идеална издължената форма, която запазва и показва техните по-малко интензивни вкусове.

Добрата култура на сервиране, както и самочувствието на всеки уважаващ гостите си домакин изисква поднасянето на виното да е в подходящата за него чаша. Можете да откриете всички видове чаши за вино на сайта на Кулински Комерс.

ЧАШИ ЗА ЧЕРВЕНО ВИНО

Каберне

Чашите са с голям балон с широка основа, който се стеснява леко към отвора. Столчето е със средна височина. Препоръчително е да се налее по-малко количество напитка, не повече от средата на балона, за да се усетят вкусът и аромата много по-добре.

Чаша за Каберне

Подходящи за вина като: Каберне совиньон, Сира, и други червени вина

Бургундско

Чашите имат голям овален балон, който сравнително рязко се стеснява от средата към ръба и побира добре деликатните вкусове. Столчето е със средна височина. Все пак са достатъчно удобни, за да се завърти виното в тях с лекота. Следователно напитката получава необходимото и аериране, което разгръща вкуса й в пълна степен.

Чаша за Бургундско вино

Подходящи за плътни вина като: Бургундско и Бароло

Бордо

Чашите за Бордо са по-високи от останалите чаши за червено вино, но с по-малък балон. Издължената форма позволява на напитката да стигне до краищата на устата, вместо да остане ограничена до върха на езика, излагайки сложните аромати на виното.

Чаша за вино Бордо

Подходящи за: Бодро, Сира, Каберне Совиньон, Мерло, както и други червени вина

Сира

Размерът на чашата е достатъчно широк, за да изведе перфектния баланс между сладките и смели вкусове, които напитката има.

Чаша за вино Сира

Подходящи за: Сира

Пино ноар

Чашата е с широк балон, което помага на човек да я завърти с лекота. Имат ръб, обърнат навън, водещ ароматите директно към носа и езика. Столчетата са по-къси в сравнение с други видове чаши за червено вино.

Чаша за Пино ноар

Подходящи за: Пино Ноар и други леки вина

Зинфандел

Те са по-ниски от чашите за Бордо с по-малък балон и тънък ръб. Формата позволява на виното да достигне директно до центъра на езика, позволявайки на човек да усети сложните му вкусове.

Чаша за Зинфандел

Подходящи за: Зинфандел и Кианти

ЧАШИ ЗА БЯЛО ВИНО

Шардоне

Формата им е подобна на чашите за Пино Ноар, макар и по-малки по размер. Те имат широк балон, широк отвор и леко заострен тесен ръб. Поради големия отвор на чашата, виното се плъзга по страните й към върха на езика. По този начин небцето може да усети сладостта му.

Чаша за Шардоне

Подходящи за: Шардоне, Вионие, Семийон

Вионие

Тази чаша има малък размер на балона, който позволявайки на виното по-малко излагане на въздух, като същевременно запазва сладостта му, заради която се цени. Широката основа на чашата дава стабилност, намалявайки шансовете да бъде съборена.

Чаша за Вионие

Подходящи за: Вионие

Совиньон блан

Тази чаша е сравнително по-висока от другите чаши за бяло вино, с високо столче. По-тесният балон подчертава ясно изразените плодови и флорални аромати. Формата е такава, че пренася виното директно в средата на небцето.

Чаша за Совиньон блан

Подходящи за: Пино Гриджо, Мускат Блан, Лоара, бяло Бордо, Шенин блан, смукателен Блан, Мускат и Вино Верде

Монтраше

Вкусовете на това вино са малко по-сложни от тези на другите бели вина. Следователно чашите, предназначени за тази напитка, имат голяма чашка с широк отвор, за да й осигурят достатъчно излагане на въздух, така че вкусът и ароматът да могат да се отворят по-добре.

Чаша за Совиньон блан

Подходящи за: Монтраше, Кортон Шарлеман, Мюрсо

Мускат

Чашите за този тип вино имат широко гърло, позволяващ напитката да се стече по страните към езика, така че човек да изпита максимално сладкия вкус на Муската.

Чаша за Мускат

Подходящи за: Мускат

Ризлинг

Сорта Ризлинг е смятан за КРАЛ на белите сортове грозде и затова не трябва да се подценява в какво се сервира. Формата на чашите е перфектна за балансиране на високата киселинност и (понякога) остатъчната захар на белите вина от този благороден сорт, като запазва плодовите аромати. Тази форма е най-универсалната чаша за бяло вино. Тя помага да се балансира свежият характер и минерални компоненти, подчертавайки цялата красота на добрите вина от този велик сорт.

Чаша за Ризлинг

Подходящи за: Ризлинг, Совиньон Блан а също и за Зинфандел

ЧАШИ ЗА РОЗЕ

Чашите за розе са основно два типа – с широк отвор или тип конус, стесняващи се към отвора. Розето има сладък вкус, а широкия отвор на чашата помага за засилване на този вкус в пълна степен, тъй като виното достига върха на езика, който има максимална чувствителност към сладостта му.

Чаша за младо розе или бяло вино

Подходящи за: Младо розе или бяло вино

Издължаването на чашата за Розе е със специална цел – ароматните нотки на виното да не се изпаряват твърде бързо и отпиващият да може да им се наслади по-дълго време. При отпиване от виното то попада първо върху езика и се усеща приятният му сладък вкус. Едва след това рецепторите, намиращи се в страничните части на езика, успяват да уловят киселинността на съответната напитка. Тези чаши имат форма с кръгло дъно и леко конусовидна горна част.

Чаша за плътно, зряло розе

Подходящи за: Плътно, зряло розово вино

ЧАШИ ЗА ДЕСЕРТНИ ВИНА

Шери

Те са с малки размери, тясно гърло и високо столче. Малкият отвор намалява скоростта на изпаряване, като спомага за запазването на аромата.

Чаша за Шери

Подходящи за: Шери

Порт

Те са подобни на чашите за Бордо, с елегантно издължена форма, стесняваща се към отвора. Тези чаши имат капацитет да съберат 6 до 12 унции вино, въпреки че е по- добре да са напълнени наполовина, за да се усети същността на аромата му.

Чаша за Порт

Подходящи за: Порт и други десертни вина

Айсвайн

Дизайнът на тази чаша е удобен за завъртане и разклащане на напитката, въпреки че съотношението вино-въздух остава балансирано. Те имат по-малък размер на балона, което помага да се изведат киселинните му вкусове, предотвратявайки доминирането на сладостта му. Айсвайн – е изключително рядко вино, основно с произход Германия и Канада. Произвежда се от оставени да замръзнат на лозата гроздове, които веднага след гроздобера, който обикновено се случва много рано призори, се пресоват, докато са все още замръзнали. По този начин се отделя изключително чист, концентриран и наситен гроздов сок, тъй като замръзналите ледчета вода се отделят с твърдите части на гроздето.

Гроздоберът за Айсвайн (Eiswein) се случва в месеците ноември, декември и януари, когато температурите падат до -8°C, между 5-8 часа сутринта. В Германия най-често айсвайн се произвежда от Ризлинг, в Канада, по брега на езерото Онтарио, от сортовете Видал и Ризлинг.

Чаша за Айсвайн

Подходящи за: Ледено вино и други десертни вина

ЧАШИ ЗА ШАМПАНСКО И ПЕНЛИВО ВИНО

Флейта

Тясна и права чаша със средно високо столче. Преди десетина година, при обсъждане на най-подходящата чаша за шампанско, сомелиерите дават приоритет на елегантната, издължена чаша тип „Флейта”. По-скъпите чаши имат грапавини по дъното си, изработени за да насочват мехурчетата в единен елегантен и постоянен поток.

Малкото пространство на върха на чашата обаче се смята за недостатъчно, за да се разгърнат ароматите на виното. И въпреки, че чашите тип „флейта” са все още предпочитани, интересът малко по малко се измества към чаши, силно наподобяващи тези за бяло вино.

Чаша за вино Флейта

Подходящи за: Младо шампанско или пенливо вино като Asti, Franciacorta, Prosecco и Cava

Лале

Те имат издължен балон с по-широка основа и тесен отвор. Чашите тип „Лале” изглежда са златната среда, позволяващи добра изява на мехурчетата и пространство за развитие на ароматичния потенциал на върха на чашата. Специалната малка и елегантна чаша лале е подходяща за десертни пенливи вина, поднесени леко охладени.

Чаша за вино Лале

Подходящи за: шампанско като Asti, Cava, Franciacorta и Prosecco

Винтидж / Купе

Класическата чаша за шампанско или т. нар. купе е безспорния предшественик на флейтата. Истина или не, вярва се, че чашата е изваяна по лявата гърда на Мария Антоанета, скандалната съпруга на Луи XVI. Англичаните обожавали пенливите вина и тук идва неоспоримия факт, че първата специална чаша за пенливо вино е изработена от английския учен Кристофър Мерет, през 17-ти век. В този момент чашата за вино тип „купе” става мода сред Британското висше общество.

Повечето пенливи вина по това време са били леко ефервесцентни и розови, дори подсладени. За англичаните, чашата „купе” е била идеалната чаша, разкриваща чара на любимата им напитка. През 19-ти век, благодарение на усилията на винарска къща Veuve Clicquot , шампанското е такова, каквото го познаваме и днес. Класическата шампанизация в бутилка придава приветливите и живи мехурчета, на които днес се радваме. Точно тази жива игра изважда от употреба чашите „купе”, тъй като широката форма обуславя по-бързото изветряване на мехурчетата и ароматите. Виното не може да се завърти в чашата, поради по-високия риск от разливане. Днес чашите „купе” се използват по-скоро за коктейли, отколкото за пенливо вино.

Чаша за вина Винтидж / Купе

Подходящ за: Сладко шампанско и пенливи вина като Prosecco и Cava.

Изборът на чаша за всеки различен тип вино има значение за неговата дегустация и разкриване на качествата и достойнствата му от аромати и плътност. Може да изберете класика, златната среда или да експериментирате. Можете да имате два или три вида чаши, които да използвате за вина, споделящи общи характеристики – бяло, червено, розе.

Ако предпочитате определен вид вино може да се задоволите с чаша, характерна само за него. И да не забравяме, че за един добър домакин е задължително да има под ръка специфичните чаши за шампанско, които да използва при всеки повод за празнуване!

Снимков материал: Кулински Комерс ЕООД

Какво мислите?

Be the first to comment on "Видове чаши за вино"

Твоят коментар