Горещи новини

Британски лекар: За да се върнем към нормален живот е нужно да бъдат ваксинирани 20—30% от населението на всяка страна

Британски лекар: За да се върнем към нормален живот е нужно да бъдат ваксинирани 20—30% от населението на всяка страна

Джереми Фарар, директор на благотворителната организация Wellcome Trust, каза пред El País, че глобалната икономика харчи около 500 милиарда евро на месец за запазване на работните места.

Междувременно, според него, за да се получат необходимите лекарства и ваксини срещу коронавируса, са необходими само $35 млрд. Както отбелязва Фарар, подобни капиталовложения биха били най-добрата инвестиция в човешката история. Той също така подчерта, че ако 20-30% от населението на всяка държава бъде ваксинирано, тогава би било възможно да се върнем към нормалния живот, вероятно през лятото на 2021 година.

Ако ваксинираме 20-30% от населението на всяка страна, тогава можем да се върнем към нормалния живот, каза в интервю за El País Джеръми Фарар, британски лекар и директор на Лондонския фонд Wellcome Trust, който се занимава с финансиране на научни изследвания.

„Необходимо е университетите и компаниите да се върнат на работа. И най-бързият начин да направите това е да ваксинирате хората, изложени на най-голям риск във всяка държава. Вероятно 20 или 30 процента от населението във всяка страна ще се нуждае от ваксината през първите шест месеца, след като я получим. И тогава светът може да се нормализира. За да спасят живота, да стартират икономиката и да отворят отново училищата, някои хора във всички страни трябва да бъдат ваксинирани. Това е най-бързият изход от настоящата пандемия.“, каза Фарар.

Съгласно оптимистичните прогнози, отбеляза той, през лятото на 2021 г., когато вече са налични ваксини, ще се наблюдава спад в разпространението на вируса и връщане на хората към нормалния живот.

Фарар също отбеляза, че според него коронавирусът няма да изчезне с времето.

„Сега има много оптимистични настроения и има хора, които вярват, че с течение на времето коронавирусът ще изчезне. Много хора – особено в развитите страни, Европа или САЩ – никога не са имали реални проблеми с инфекциозни заболявания. Но тези проблеми са познати на поколението на родителите ми.

Много от тези, които са забравили какво е да живееш с инфекциозни заболявания, вярват, че COVID-19 по някакъв начин ще изчезне. Не мисля, че ще отиде някъде. Този вирус е преминал от животно към човек и вече е станал ендемичен в местата, където живеят хората. Неговите отгласи ще продължат да се усещат по целия свят. В момента няма изход от това. Нямаме стратегия за излизане.“, оплака се британският лекар.

Според Ферар, за да се върнат към нормата през 2021 г., хората трябва да инвестират в методи на лечение и ваксини.

„Световната икономика харчи около 500 милиарда евро на месец за запазване на работните места. За да получим необходимите ни лекарства и ваксини са нужни само 35 милиарда долара. Това би било най-добрата инвестиция в историята на човечеството, защото ще спаси човешки животи и ще позволи на хората да се върнат в училищата и на работните си места.

500 милиарда евро, които се харчат за един месец, няма да ни измъкнат от тази ситуация, те са просто лепенка. Трябва да инвестираме в това, което наистина ще ни позволи да се върнем към нормалния живот“, каза Фарар.

Превод: М. Желязкова

Източник: Поглед

Какво мислите?

Be the first to comment on "Британски лекар: За да се върнем към нормален живот е нужно да бъдат ваксинирани 20—30% от населението на всяка страна"

Твоят коментар